Trudnoća 17. veljače 2023.

Trudnički trbuh nije javno vlasništvo niti posuda u kojoj je beba. Ne, ne može ga svatko pipkati!

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dobro, zašto svatko misli da smije pipkati trudnički trbuh? I ne samo to, nego ti još i pametuju, a nekad te i uvrijede, uz smiješak, ne razmišljajući… Trudnica je kao i svaka druga osoba – poštuj granice.

„Joj, baš ti je sladak taj trbuščić!“ (i ruka krene prema trbuhu)
„O, jesu li unutra blizanci?“
„Hm, tako mali trbuh, a već šesti mjesec?“
„Sigurno ćeš kavu s kofeinom?“
„Ne bi trebala toliko vježbati…“

I tako unedogled. Ako si ikad bila trudna, sigurni smo da je barem neka od ovih ili ovakvih fraza došla do tebe. I gotovo smo 100 posto sigurni da nisi prošla kroz cijelu trudnoću bez da ti je itko ispipao trbuh. Od tvojih bližnjih, preko simpatičnih susjeda, pa sve do – i to se događa, da – potpunih stranaca. Možda ti nije smetalo, možda je, ali si šutjela, a možda si i ustuknula. Kako god bilo, činjenica je da to jednostavno nije u redu.

Možda te zanima... 11 stvari zbog kojih se u trudnoći ne trebaš opravdavati Trudnoća

No, jedna je trudnica na Redditu objavila svoje iskustvo koje ide još razinu više. Naime, njezina je svekrva neprestano mazila njen trbuh dok je bila trudna i iako joj nije odgovaralo, svaki bi put držala jezik za zubima da situacija ne postane nelagodna. Ali jednom je prilikom sve postalo još malo čudnije. Njezina je svekrva tad obgrlila trbuh rukama i počela ljubiti – „bebu“.

E, pa to nije nešto što svaka trudnica doživi. A vjerojatno bi gotovo svaka bila jednako šokirana i zatečena. Da stvar bude još gora, muž je na cijelu priču – slegnuo ramenima i prešao preko toga! Uh! No, njegova trudna supruga mu je uzvratila bez dlake na jeziku i rekla „Ako sam trudna, to ne znači da je moje tijelo javno vlasništvo.“

Iiiii – pljesak za mladu damu! Jer iako je žena trudna i u sebi nosi drugo biće, to ne znači da je njezino tijelo tek „posuda u kojoj je beba“. Kao što nećeš prići bilo kojoj ženi ili muškarcu i opipati joj/mu stražnjicu, isto tako ne možeš samo prići ženi i pipkati joj trbuh – bez obzira na to je li unutra beba ili ne.

Pitaj prvo! 

I bez obzira na to jesi li trudnici bliska osoba, rođak-inja ili prolaznik na cesti – pitaj ju možeš li joj podragati trbuh. Iako – da, simpatično je, slatko, fascinantno… ali zašto bismo to radili? Isto tako, trudnica ima svako pravo uzvratiti kako poželi: ironičnim komentarom, zločestim komentarom, oštrom opomenom, pa čak i packom po ruci ili bilo kojem drugom dijelu tijela, ako ćemo govoriti iskreno.

Jedna je komentatorica na post koji je ova trudnica postavila imala sjajan savjet koji nas je oduševio.
Napisala je: „Nemojte ga zvati 'trbuh'. Zovite to 'moja maternica'. To prilično učinkovito odvrati ljude od pipkanja.“
Oh, zvuči sjajno, već vidimo! „Molim te, nemoj dirati moju maternicu“.

Možda te zanima... Mama pokazala trbuh 14 sati poslije porođaja: Koliko vremena je potrebno za smanjenje trbuha nakon poroda? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.