Trudnoća 13. listopada 2022.

Raste li brže trbuh u prvoj ili u drugoj trudnoći? Evo što kažu stručnjaci

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trbuh je obično veći u drugoj trudnoći, a stručnjaci objašnjavaju zašto se to događa

Dok se prva i druga trudnoća medicinski ne trebaju nužno razlikovati, neke razlike ipak postoje. Znaju to i same mame pa često uspoređuju dane i tjedne u kojima su po prvi puta imale trbuščić i one u kojima su po drugi puta očekivale malo klupko sreće. Mnoge se trudnice iznenade kada otkriju da je njihov trbuh nešto veći te počinje ranije rasti u drugoj trudnoći nego u prvoj - ponekad i nekoliko tjedana ranije.

Ako se i vama to dogodilo, ne brinite se jer definitivno niste jedini. Veći trbuh u drugoj trudnoći uobičajena je i sasvim normalna pojava, a za to, objašnjavaju stručnjaci, postoje i opravdani razlozi.

''Važno je napomenuti da ne postoje stroga pravila o tome kada bi trbuh trebao početi rasti tijekom druge trudnoće. Svaka je žena drukčija i mnogo je čimbenika koji određuju koliko će se rano kod žene vidjeti da je trudna. Općenito, maternica se širi izvan zdjelice oko 14. tjedana trudnoće, tako da se trudnički trbuh kod većine žena počinje pojavljivati nakon prvog tromjesečja'', objašnjava ginekolog Lynn L. Simpson za Very well family.

Drugim riječima, dr. Simpson tvrdi da postoje velike razlike između trudnica, ali da uobičajeno trbuščić počinje rasti ​​između 14. i 24. tjedna u drugoj i sljedećim trudnoćama. Ginekologinja i stručnjakinja za žensko zdravlje Kelly Culwell tvrdi da varijacije u rastu trbuha žena u drugoj trudnoći najvjerojatnije imaju veze s tonusom trbušnih mišića, koji imaju tendenciju slabljenja nakon prve trudnoće. Naime, mišići trbuha često više nisu tako čvrsti te možda i njihova mlohavost omogućuje da se rastuća maternica prije napipa i vidi u drugoj i daljnjim trudnoćama.

Možda te zanima... Mama iskreno: Zašto treća trudnoća nije šala? Trudnoća

"Jednom kada su trbušni mišići istegnuti zbog prethodne trudnoće, malo su opušteniji, što može dovesti do toga da trbuh u drugoj trudnoći bude vidljiv nešto ranije nego što je to bio slučaj u prvoj trudnoći'', objašnjava Culwell te dodaje da je raniji rast trbuščića češći kod žena s dijastazom.

Dr. Simpson se slaže. "Dijastaza ili odvajanje trbušnih mišića potencijalna je komplikacija trudnoće i može pridonijeti ranijem pojavljivanju trbuščića u sljedećim trudnoćama", kaže ona. Dijastaza trbušnih mišića često se javlja tijekom trudnoće i u prvim tjednima nakon poroda. 

Iako većina slučajeva dijastaze nestaje sama od sebe nakon trudnoće, otprilike jedna trećina žena i dalje će imati dijastazu godinu dana nakon poroda. Uz raniji rast trbuščića, dijastaza može dovesti do curenja mokraće, zatvora te boli u leđima. Ako imate bilo koji od ovih simptoma i sumnjate da ih uzrokuje Diastasis recti, trebali biste razgovarati sa svojim liječnikom. 

Dr. Simpson je objasnila da osim dijastaze, ranije pojavljivanje trbuščića tijekom druge ili sljedeće trudnoće može također biti uzrokovano i višeplodnom trudnoćom, trudnoćom u kratkom vremenskom razmaku te višim razinama progesterona koje mogu opustiti glatke mišiće, a također mogu imati utjecaj na skeletne mišiće što može pridonijeti opuštenosti trbušne stijenke.

Jesi li primijetila razliku u veličini trbuščića tijekom prve i druge trudnoće? Napiši nam u komentarima!

 

Dijastaza trbušnih mišića Možda te zanima... Dijastaza trbušnih mišića: Što je, kako je prepoznati i koje su najbolje vježbe? Beba
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.