Beba Mama poslije poroda 10. srpnja 2022.

Dijastaza trbušnih mišića: Što je, kako je prepoznati i koje su najbolje vježbe?

Dijastaza trbušnih mišića
Foto: shutterstock : Dijastaza trbušnih mišića
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dijastaza trbušnih mišića često se javlja tijekom trudnoće i u prvim tjednima nakon poroda. Kod nekih žena dijastaza trbušnih mišća se može povući sama, a u nastavku donosimo vježbe kojima to možete ubrzati.

Istraživanje pokazalo da i do 60 posto žena može imati dijastazu trbušnih mišića tijekom trudnoće ili nakon poroda, piše Healthline. Ipak, to stanje nije ograničeno samo na trudnoću. Može se pojaviti kod bilo koga, pa i kod novorođenčadi i muškaraca.

Što je dijastaza?

Dijastaza trbušnih mišića djelomično je ili potpuno odvajanje rektusa abdominisa, odnosno trbušnih mišića koji se susreću u srednjoj liniji trbuha. Drugim riječima, dijastaza je separacija vezivnog tkiva trbušnog zida, koja se naziva i Diastasis recti. Dijastaza je vrlo česta tijekom i nakon trudnoće. Javlja se zato što maternica isteže mišiće trbuha kako bi se u nju smjestila beba.

U nekim slučajevima može biti posljedica nepravilnog dizanja teških utega ili izvođenja pretjeranih i nesigurnih vježbi za trbuh.

Dijastaza | Author: shutterstock Foto: shutterstock : Kako izgleda dijastaza?

Dijastaza trbušnih mišića: Simptomi

Najčešći je simptom izbočina na trbuhu, koja je posebno izražena kod naprezanja ili stezanja trbušnih mišića. Simptomi dijastaze jesu i:

 • bolovi u donjem dijelu leđa
 • loše držanje
 • zatvor
 • nadimanje.

Tijekom trudnoće moguće je da nećete imati primjetnih simptoma odvajanja trbušnih mišića. No tijekom drugog ili trećeg tromjesečja mogli biste vidjeti izbočenje na trbuhu. Može se pojaviti iznad i ispod pupka, a najuočljiviji bi mogao biti kada pokušavate koristiti trbušne mišiće kako biste ustali, sjeli ili legli. Važno je napomenuti da ako osjetite ekstremne bolove u trbuhu, leđima ili zdjelici, žurno se obratite liječniku.

Nakon porođaja najuočljiviji je simptom dijastaze ispupčenje u predjelu trbuha. Ukoliko imate dijastazu, iako više niste trudni, mogli biste izgledati kao da jeste.  

Kako izgleda dijastaza?

Ukoliko sumnjate da imate dijastazu trbušnih mišića, u samo nekoliko koraka to možete samostalno provjeriti: 

- legnite na leđa, savijenih nogu, sa stopalima ravno na podu
- lagano podignite ramena od poda, podupirući glavu jednom rukom i pogledajte trbuh
- drugu ruku pomičite iznad i ispod pupka i duž trbušnih mišića uz središnju liniju
- provjerite možete li staviti prste u prazninu između mišića
- ako osjetite prazninu ili razdvajanje duljine jednog do dva prsta vjerojatno imate umjereni slučaj dijastaze. Nekoliko tjedana nakon porođaja jaz će se početi smanjivati jer će vaši mišići vraćati snagu.
- dijastazu može provjeriti i vaš liječnik ili fizioterapeut pomoću alata koji će im dati preciznije rezultate.

Osim toga, vaš liječnik treba procijeniti bilo koji razmak veći od spomenuta dva prsta.

Dijastaza | Author: shutterstock Foto: shutterstock : Dijastaza trbušnih mišića

Što uzrokuje dijastazu trbušnih mišića?

Tijekom trudnoće trbušni mišići i vezivno tkivo rastežu se zbog maternice koja se širi. Pomažu im hormoni relaksin i estrogen. Tiskanje tijekom porođaja također može dovesti do dijastaze, a odvajanje se očekuje i nakon trudnoće. I bebe se ponekad rađaju s dijastazom, pogotovo ako je porođaj preuranjen. To je zato što njihovi trbušni mišići nisu u potpunosti razvijeni i povezani. Stanje se obično s vremenom ispravi samo.

Kako se liječi dijastaza trbušnih mišića?

Većina će žena tijekom trudnoće doživjeti neko odvajanje koje može oslabjeti mišiće trbuha (core) i dovesti do bolova u leđima ili zdjelici. U slučaju da dođe do dijastaze, važno je voditi računa o sljedećem:

 • izbjegavajte dizanje teških stvari i daljnje naprezanje trbušnih mišića tijekom trudnoće
 • trudite se da vaše držanje bude ispravno
 • dok sjedite, donji dio leđa poduprite ručnikom ili jastukom
 • kada ustajete s kreveta ili poda, poduprite se rukom
 • tijekom trudnoće možete nastaviti jačati core, ali radite modificirane vježbe, sigurne za trudnoću i dijastazu.

Nekom ženama dijastaza se nakon porođaja može ispraviti sama. Ako imate simptome i osam tjedana nakon porođaja, vježbe su te koje mogu pomoći - najbolje ih je izvoditi u suradnji s fizioterapeutom. Prije nego što počnete vježbati, obvezno se obratite liječniku kako biste dobili njegovo odobrenje.

Što je potrebno izbjegavati?

Izbjegavajte vježbe poput klasičnih trbušnjaka i planka nakon porođaja jer one mogu pogoršati dijastazu. Također izbjegavajte i:

 • bilo kakve naporne vježbe u sklopu kojih se trbušni mišići izboče
 • držanje djeteta na jednom boku
 • dizanje ili nošenje teških tereta
 • kašljanje bez podrške trbušnim mišićima.

Koje su moguće komplikacije dijastaze?

Dijastaza može dovesti do komplikacija kao što su:

 • ugrožena stabilnost i pokretljivost trupa
 • bol u leđima
 • bol u zdjelici
 • narušeno držanje
 • disfunkcija dna zdjelice
 • u ekstremnim slučajevima kila.

Vježbe za dijastazu

Fizioterapeut vam može preporučiti vježbe koje pomažu u olakšanju simptoma dijastaze. Ako vas bol koja je posljedica tog stanja ometa u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, jedna od opcija je i operacija, na koju se dio žena odlučuje i iz kozmetičkih razloga. Liječnik je jedina osoba s kojom morate razgovarati o planu liječenja koji će biti najbolji za vas.

Fizioterapeutkinja pokazuje jednostavan test koji ti može otkriti imaš li dijastazu

Pogledajte video s vježbama za dijastazu: 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.