Trudnoća 08. veljače 2023.

Pripremi svog psa na bebu koja stiže – puno prije nego stigne

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad u obitelj stiže novi član, to je uvijek beskrajna sreća, kao i neizmjeran izazov. Vi kao roditelji ste u to ušli svjesno i znate što vas čeka, ali ako vašu obitelj čini i dlakavo stvorenje na četiri noge, možda će mu trebati posebna priprema.

Pas u obitelji uvijek zahtijeva poseban plan i program kad su neke promjene na vidiku. Ništa drukčije nije ni kad stiže beba u obitelj – to može biti uistinu traumatično za psa. I vama kao roditeljima je to popriličan šok, posebno ako je to prvo dijete, ali vi barem otprilike znate što vas čeka. Pas nema baš nikakvu ideju o tom! Budući da mu ne možeš reći da sjedne pored tebe, pa da mu to objasniš, važno je pripremiti ga na to promjenama koje ćete uvoditi puno prije dolaska bebe.

Možda te zanima... 'Najbolji roditeljski savjet dobila sam od svog psa' Roditelji

Dolaskom bebe obiteljska će se rutina promijeniti u potpunosti, a samim time će se promijeniti uvelike i rutina koja se odnosi na psa. Iako je prilagodba ulozi roditelja na prvom mjestu, ne smije se nikako zanemariti prilagodba koju treba proći pas. Ako dosad niste imali djece i pas je bio na neki način na prvom mjestu, dolazak bebe može utjecati na emocije dragog vam dlakavca. Zbunjen zbog nagle promjene u okolini u kojoj se osjeća sigurno, pas bi mogao pokazati neuobičajeno ponašanje.

Kako se pas ne bi osjetio zanemareno, treba polako uvesti promjene koje će se ionako dogoditi kad stigne prinova. A i samo upoznavanje mora biti postupno i imajući na umu sigurnost bebe prije svega. Evo nekoliko savjeta za sigurno upoznavanje psa s novom bebom!

Uspostavi novu rutinu

Kad stigne beba, obitelj mijenja svoju rutinu tako da je beba u središtu i njene se potrebe moraju prve zadovoljiti. Prvih su dana svi u obitelji itekako zaposleni i nemaju previše vremena niti za sebe. Pas bi tada mogao biti zbunjen, ne znajući što se događa i zašto se stara rutina promijenila.

Da ga pripremiš na to, možeš i prije dolaska bebe započeti s hranjenjem i izvođenjem u različito vrijeme, umjesto točno određenog kao dosad vjerojatno, ili možda pozvati nekog da prošeta psa umjesto tebe – jer možda ćeš trebati pomoć kad beba stigne. To bi im trebalo pomoći da se naviknu na svog novog člana, umjesto da se fokusiraju na vas.

Nauči ga novim vještinama

Pas bi se trebao znati dobro ponašati u kući, odnosno morao bi znati što se smije, a što ne, kako bi dom bio što sigurniji za bebu. Ako to dosad još niste svladali, sad je krajnji trenutak. Pripremi ga na vrijeme na to gdje smije biti, a gdje nikako ne, što smije grickati, a što nikako ne.

Na primjer, pas bi trebao naučiti da ne smije dirati stvari za bebu i da tu nema kompromisa. Možda i nemaš problema s tim da pas liže ili slini ili ostavlja dlaku na stvarima za bebu, ali to je važno kao uvod u disciplinu koju mora poštivati. To će mu, zapravo, pomoći jer ne razumije što se događa i ne zna kako reagirati na situaciju, pa će se s granicama osjećati sigurnije. U idealnom slučaju, trebalo bi psa naučiti ovim vještinama još za vrijeme trudnoće. Do trenutka kada beba stigne, moći ćeš dobro komunicirati sa svojim psom i očekivati od njega – uzorno vladanje.

Polako mijenjaj okolinu

Budući da kući dovodite novu bebu, morat ćete svoj dom prilagoditi bebi. To može uključivati ​​zaštite za ulazak u neke prostorije, a to će automatski spriječiti i psa da tamo ulazi. Kako se ne bi kasnije iznenadio zbog promjena i kako ne bi zbog promjena „zamjerio“ bebi, učini to polako. Počni s takvim prilagođavanjem prostora nekoliko mjeseci prije nego što se beba rodi, da se pas polako navikne na nova pravila.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Postupno smanjite pozornost

Kad beba stigne, pas možda neće dobivati jednaku količinu pažnje na koju je navikao. Kako pas ne bi bio tužan zbog iznenadne promjene, trebalo bi, ma koliko to okrutno zvučalo, postupno smanjivati ​​količinu pažnja pas od vas dobiva.

Iako možda želite maksimalno iskoristiti svoje vrijeme s njim prije rođenja bebe, to bi moglo izazvati potpuno suprotni učinak. Pas bi se mogao osjećati zapostavljeno kada se više ne budete mogli posvetiti njemu u svakom trenutku kad ste kod kuće. Kako biste mu polagano pomogli da se prilagodi, počni mu već u trudnoći posvećivati malo manje pažnje. No, ne do te mjere da se osjeća zapostavljen.

Pripremite novu igračku

Ako psu daš novu igračku, to mu može nakratko barem maknuti misli s tuge ili ljutnje zbog dolaska bebe. Pripremite mu unaprijed novu igračku za vrijeme kad u kuću dođe beba. Bilo bi još bolje pripremiti barem dvije ili nekoliko igračaka, da im odvuku pozornost. Igračke mu dajte kada primijetite da mu je potrebna distrakcija.

Predstavi mu stvari za bebe

Nakon što obavite kupovinu stvari za bebu, upoznajte psa s tim proizvodima. Pustite psa da ponjuši opranu odjeću za bebu, kao i krevetić, kolica... To bi mu trebalo pomoći da se upozna s novim mirisom i predmetima, umjesto da ga sve nove stvari iznenade odjednom. To bi moglo pretjerano stimulirati njegova osjetila, što može izazvati nepredvidive emocije.

Pozdravite prvo psa po dolasku

Čim stigneš iz bolnice, odnosno rodilišta, pokušaj prvo pozdraviti svog psa. Vjerojatno mu nedostaješ, pa se mora uvjeriti da si dobro, da si opet tu. Ignoriranje psa nakon što te nije bilo nekoliko dana i fokusiranje pažnje na bebu može imati negativan učinak na psa.

Možda te zanima... Mogu li psi 'nanjušiti' da je njihova vlasnica trudna i kako će reagirati na to? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.