Trudnoća Porođaj 26. travnja 2013.

Rodilište - prijatelj majki?

Beba rodilište mama porod bolnica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Da bi dobio titulu "prijatelj majki", u rodilištu mora postojati mogućnost podrške partnera ili bilo koje druge osobe pri porodu, mora imati dostupnu statistiku i žena treba moći birati položaj u kojem će roditi

U Hrvatskoj još uvijek ne postoje rodilišta "prijatelji majki", dok većina rodilišta danas nosi titulu "prijatelji djece". No i u Europi situacija nije puno bolja, i tamo postoji svega nekoliko rodilišta - prijatelja majki.

Uvjeti koje rodilište mora zadovoljiti da bi dobilo titulu "prijatelji majki" su da postoji mogućnost podrške partnera ili bilo koje druge osobe na porodu, da rodilište ima javno dostupnu statistiku te da žena može birati položaj u kojem će roditi (izbjegavajući ležanje na leđima).

Bez obaveznog klistira i brijanja

Također, da bi rodilište dobilo ovu titulu, u njemu se mnoge još uvijek uobičajene procedure ne smiju izvoditi rutinski, već samo kada postoji potreba. Među tim procedurama su brijanje, klistir, otvaranje venskog puta, uskraćivanje obroka i tekućine, kontinuirani nadzor djeteta putem kardiotokografije i prokidanje vodenjaka.

Osim navedenoga, preporučeni su i rezultati koje rodilište mora imati u smislu učestalosti primjene oksitocina, epiziotomije, carskog reza i vaginalnog poroda nakon carskog reza. Osoblje se mora educirati o prirodnim metodama smanjenja boli u porodu, potiče se kontakt koža na kožu i rana uspostava dojenja.

Da bi ga se smatralo "prijateljem majki", rodilište mora imati i titulu "prijatelj djece".

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.