Trudnoća Porođaj 21. listopada 2015.

Matične stanice mogu vratiti vid

oko
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako razmišljate o pohrani matičnih stanica svoje bebe, evo još jednog novog argumenta u prilog tome. Nizu bolesti koje je moguće liječiti matičnim stanicama sada je dodan i gubitak vida, što je čest problem kod osoba starije dobi

Britanka je postala prva pacijentica koja je primila eksperimentalnu terapiju matičnim stanicama koja ima veliki potencijal vratiti vid. Do prosinca će liječnici znati je li pacijentica, koja pati od senilne makularne degeneracije, povratila vid nakon uspješne operacije izvršene u klinici Moorfields u Londonu. Tijekom sljedećih 18 mjeseci, deset pacijenata će biti podvrgnuto istoj terapiji.

Transplantacija uključuje stanice zvane retinalni pigmentni epitel koje su izvučene iz matičnih stanica i pripremljene u laboratoriju kako bi se mogle postaviti iza mrežnice. 

Potencijal je ogroman. Iako pacijentica ima ''vlažni'' oblik makularne degeneracije, liječnici vjeruju da ova terapija može biti učinkovita i u slučaju ''suhe'' forme te bi na taj način mogla pomoći većini ljudi s istom dijagnozom, tj. mogla bi se primijeniti za oko 700.000 oboljelih samo u Velikoj Britaniji.

Veliki projekt liječenja sljepoće

Ova operacija svakako predstavlja veliki uspjeh za 10-godišnji londonski projekt liječenja sljepoće, iza kojeg stoji suradnja bolnice, UCL Instituta za oftamologiju i Nacionalnog Instituta za zdravstveno istraživanje.

doktor | Author: BioSave Foto: BioSave

Profesor Pete Coffey, jedan od pokretača londonskog projekta, izjavio je da je ovo istraživanje od samog početka bilo obećavajuće te da ne bi radio na njemu da nije vjerovao u njegov uspjeh. On se nada da bi ova procedura mogla postati rutinska u slučajevima osoba koje su pogođene gubitkom vida, a upravo je to vrlo česti problem kod osoba starije dobi.

"Ova procedura svakako uključuje operaciju u trajanju između 45 minuta i sat vremena, ali ono što mi nastojimo postići je to da je učinimo jednostavnom poput operacije mrene", izjavio je Pete Coffey.

Tim je u ovom stadiju ispitivanja izabrao ljude s "vlažnim" oblikom spomenute bolesti i one koji su naglo izgubili vid unutar šest tjedana kako bi se uvjerili da ova eksperimentalna terapija matičnim stanicama zaista može vratiti vid.

''Postoji mogućnost povratka vida za sudionike terapije'', izjavio je Coffey. Cilj transplantacije je obnova podupiračkih stanica kako dio oka kojim se gleda ne bi bio pogođen bolešću koja stvara vrlo toksičnu okolinu te tako uzrokuje pogoršanje i gubitak vida.

Vita 34 i BioEden – matične stanice iz krvi iz pupkovine i mliječnih zuba

U Hrvatskoj Bio Save Premium d.o.o. zastupa dvije inozemne banke koje pohranjuju matične stanice u privatne svrhe. Vita 34 je prva privatna europska banka koja pohranjuje matične stanice iz krvi iz pupkovine u Leipzigu, u Njemačkoj. Ona pohranjuje cjelokupnu krv iz pupkovine u kojoj se nalazi 12 tipova matičnih stanica koje se mogu upotrijebiti za oko 70 vrsta oboljenja. Krv se pohranjuje na 20, 30, 40 ili 50 godina, a pohranjeni uzorak može upotrijebiti osoba kojoj on pripada ili netko od srodnika, ako se pokaže potreba za time.

BioEden je prva privatna banka za pohranu dentalnih matičnih stanica s laboratorijima u SAD-u, Europi i Aziji. BioEden pohranjuje matične stanice iz tek ispalih ili izvađenih zdravih mliječnih zuba na razdoblje od 20 godina. Ono što kompaniju BioEden čini jedinstvenom jest patentirani postupak, čiji je rezultat pohrana korisnih mezenhimalnih matičnih stanica, kao i činjenica da se banka specijalizirala isključivo za obradu i pohranu matičnih stanica iz zubne pulpe.  

Više info: www.biosave.hr, info@biosave.hr; www.bioeden.hr, info@bioeden.hr; tel: 01/6447790

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.