Trudnoća Porođaj 02. svibnja 2016.

'Fotografiranje porođaja moja je strast'

Kaja Božiček
1/13
Foto: Kaja Božiček
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Slovenska fotografkinja Kaja Božiček za Klokanicu otkriva kako se počela baviti profesionalnim fotografiranjem porođaja te koji su joj planovi za budućnost

Fotografiranje poroda sve je veći trend u svijetu, a obitelji koje angažiraju profesionalne fotografe koji su s njima na porodu, dobivaju neprocjenjive uspomene s rođenja svoje djece. U SAD-u je praksa snimanja porođaja počela prije 20 godina, ali tada je bilo vrlo malo profesionalnih fotografa specijaliziranih baš za porođaje.

Slovenska fotografkinja Kaja Božiček fotografijom se bavi od svoje 15. godine, otkad je pohađala Srednju školu za dizajn i fotografiju u Ljubljani, a sada fotografira i porode te je članica Međunarodnog udruženja profesionalnih fotografa porođaja koje postoji od 2010. godine.

7 najboljih svjetskih fotografija porođaja

"Za vrijeme studija radila sam druge stvari, ali kasnije sam se ponovno vratila svojoj najvećoj ljubavi – fotografiji. Prošle godine pronašla sam svoju novu strast - fotografiranje porođaja. Ideju mi je dala moja sestra, kad sam joj dala da mi izradi vizitke. Ona se bavi dizajnom i rekla mi je da napišem da snimam i porode. Tad sam bila malo u šoku jer sam se pitala: 'Ma tko bi htio imati fotke s poroda...?". No prosurfala sam Internetom i pronašla puno američkih fotografkinja, koje se bave upravo time i vidjela da su to zaista prelijepe fotografije, pune osjećaja i ljubavi. Sve ostalo je povijest, kako se kaže", rekla je 32-godišnja Kaja koja je do sad fotografirala porod samo u bolnici.

Želja mi je fotografirati porod kod kuće

"Velika želja mi je fotografirati porođaj kod kuće. Tamo je sve puno intimnije i fotografije mogu biti doista posebne", kaže fotografkinja i objašnjava da je s roditeljima (čije fotografije možete vidjeti u našoj galeriji) bila od trenutka kad su došli u rodilište do sat vremena nakon poroda

Kaja Božiček | Author: Kaja Božiček Foto: Kaja Božiček "Nisu trebale nikakve posebne dozvole, rodilja je u bolnici dogovorila da ću i ja biti na porodu. Ja sam onda još za svaki slučaj provjerila telefonski i to je bilo to. Na porodu je bio i njezin partner i primalja. Mogla je biti i doula, odnosno tri osobe mogu biti uz ženu na porođaju", kaže Kaja i objašnjava da je njena želja napraviti cijelu priču, od početka do kraja, ali ako netko želi da dođe kasnije, kad je beba već rođena, može i to. 

Neprocjenjiva uspomena za mamu

"Roditelji čiji porođaj sam fotografirala bili su oduševljeni. Posebno mama, koja mi je rekla da bi bez fotografija puno trenutaka zaboravila, jer je tad bila u posebnom stanju, odmakla se od svega što se zbivalo oko nje. Ostale smo u kontaktu i baš prije nekoliko dana opet sam ih srela s bebom. Tada smo napravili još jedno snimanje dojenja. Tako lijepo je bilo ponovno prisustvovati svemu tome i znati da vjeruju u moj rad. Najljepše je bilo vidjeti malu Tisu, kako je narasla i kako je divna beba", kaže Kaja.

Fotografija dojenja koju svaki tata mora vidjeti

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.