Trudnoća Planiranje trudnoće 3729 prikaza 25. ožujka 2019.

Žene ne čekaju dovoljno dugo između trudnoća

Foto: Guliver/Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kada ćeš sljedeći put zatrudnjeti, u potpunosti je tvoja odluka. Ipak, znanstvenici smatraju kako preveliki ili premali razmak između trudnoća može predstavljati rizike i za mamu i za bebu

Novo istraživanje koje je objavio Centar za kontrolu i prevenciju bolesti pokazalo je da, iako je prosječno vrijeme između trudnoća u Sjedinjenim Državama bilo nešto više od 2 godine, gotovo trećina žena čekala je manje od 18 mjeseci prije trudnoće s drugim djetetom. To je problematično jer stručnjaci preporučuju ženama da pričekaju najmanje 18 mjeseci prije nego ponovno ostanu trudne da daju tijelu dovoljno vremena da se oporavi od prethodne trudnoće i daju sljedećoj bebi najbolju šansu da postanu i ostanu zdravi.

trudnica, tata, dijete Možda te zanima... Idealno vrijeme za drugo dijete Trudnoća

Heike Thiel de Bocanegra, istraživač reproduktivnog zdravlja sa Sveučilišta u Kaliforniji - San Francisco, slaže se i kaže: "To je zapravo prilično problematično."

Na kraju krajeva, odluka o novoj trudnoći u potpunosti je osobna. Ne postoji savršeno vrijeme za sljedeće dijete. Čak i ako pažljivo planiraš sljedeću trudnoću, ne možeš uvijek kontrolirati kada će se začeće dogoditi. U svakom slučaju, razumijevanje rizika povezanih s razmacima između trudnoće može ti pomoći donijeti informiranu odluku o tome kada proširiti svoju obitelj.  

Možda te zanima... Razmak između trudnoća: Što je najzdravije za mamu i bebu? Trudnoća

Što su trudnoće bliže, veći je rizik za autizam drugog djeteta

Koliko bi vremena trebalo proći od rođenja prvog djeteta do druge trudnoće? Što se tiče zdravlja djeteta, bolje je pričekati koju godinu prije druge trudnoće. Naime, istraživanja su pokazala da kod žena koje s drugim djetetom zatrudne u razmaku manjem od godinu i pol, postoji veća mogućnost da će drugo dijete biti rođeno preuranjeno, s manjom ili premalom porođajnom težinom.

Možda te zanima... Spriječiti autizam već u trudnoći: Je li moguće? Trudnoća

Istraživanje o drugom djetetu koje se u Kaliforniji provodilo tijekom deset godina, pokazalo je da postoji tri puta veća vjerojatnost da će drugom djetetu biti dijagnosticiran autizam, ako je majka zatrudnjela u roku godine dana nakon rođenja prvog djeteta. Rizik za autizam malo se smanjio nakon godinu dana, iako je ostao veći za djecu koja su bila začeta u manje od tri godine nakon što je rođeno prvo dijete. Činilo se da i dob majke igra faktor, jer što je mama bila starija, to je duže čekala između trudnoća.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.