Trudnoća Planiranje trudnoće 19. studenoga 2016.

Zatrudnjela dok je bila trudna: Bebe začete u razmaku od 10 dana

blizanke bebe
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Charlotte i Olivia dvije su sestre koje su začete u razmaku od deset dana. Njihova majka zatrudnjela je kada je već bila trudna s jednom od njih, što je vrlo vrlo rijetka pojava

Rođenje ovih dviju djevojčica smatra se gotovo čudom. Njihova majka Kate Hill iz Brisbanea zatrudnjela je kada je već bila trudna s jednom djevojčicom. Ovaj medicinski fenomen iznimno je rijedak i do sada je dokumentirano samo 10 slučajeva, piše Daily Mail. Sam ginekolog koji je vodio Kateinu trudnoću, dr. Brad Armstrong nije se nikad susreo s tim fenomenom, zvanim superfetacija, i morao je googlati da bi saznao nešto više o njemu. 6 neočekivanih načina na koje je moguće zatrudnjeti

Kate je bolovala od policističnih jajnika, stanja koje otežava ovulaciju. Nakon hormonske terapije ostala je trudna, i to u 10 dana dva puta. Roditelji ovih djevojčica imali su samo jedan spolni odnos taj mjesec.

Ovulacija u trudnoći

Nakon što je prvo jajašce oplođeno, za 10 dana Kateini jajnici otpustili su još jedno jajašce. Sperma njenog muža Petera ostala je živa 10 dana i oplodila je drugo jajašce. Riječ je o superfetaciji, pojavi kada tijelo ovulira u trudnoći i otpusti još jedno jajašce.

Kakve su vam šanse da zatrudnite u svim fazama menstrualnog ciklusa?

Obično žensko tijelo samo prestaje ovulirati nakon što dobije signal da je trudnoća prisutna. No u Kateinom slučaju bilo je drugačije, a njih dvoje su bili presretni radi toga jer su se dugo mučili sa začećem. 

Ova trudnoća zapravo je započela kao trudnoća blizanaca, pa je potom začeta i treća beba. Nažalost, jednu bebu blizanca izgubili su u ranoj trudnoći.

5 neobičnih stvari koje se događaju s tijelom u trudnoći

Charlotte i Olivia imale su drugačiju gestacijsku dob i liječnici su predviđali da će se roditi u razmaku od nekoliko dana. Ali djevojčice su odlučile doći na svijet isti dan, u prosincu 2015. Bile su drugačije visine, težine, razvojne zrelosti te krvne grupe. Danas su stare malo više od 10 mjeseci, vesele i zdrave.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.