Trudnoća Planiranje trudnoće 09. travnja 2019.

'Zadebljanje' sluznice maternice - rana trudnoća koja se ne vidi na UZV?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ginekolog dr.sc. Erden Radončić odgovara čitateljici koja pokušava zatrudnjeti, a kojoj je nakon zakašnjele menstruacije rečeno da ima 'zadebljanje' na maternici

Kasnila mi je menstruacija mjesec dana, bila sam kod ginekologa, kaže mi da imam zadebljanje na maternici.  A u međuvremenu sam osjetila da ću je uskoro dobiti. Sad čekam idući pregled. Što mi je činiti!? Predstavlja li to problem u planiranju trudnoće jer mi baš radimo na tome?

žena, wc, kupaona Možda te zanima... Zašto neke žene imaju lažnu menstruaciju u trudnoći? Trudnoća

Ukoliko je menstruacija izostala, prvi korak je u utvrđivanju ili isključivanju trudnoće, posebno s obzirom da radite na tome.

„Zadebljanje“ koje spominjete najvjerojatnije je krivo shvaćen termin, odnosno vjerojatno se radi o zadebljanoj sluznici viđenoj na ultrazvuku. Takav nalaz može upućivati na vrlo ranu trudnoću koja se ultrazvukom još uvijek ne vidi, ali i na dugi ciklus, odnosno dugotrajnu izloženost sluznice hormonima.

Kada se najranije na ultrazvuku vidi plod?

Razlikuje se zadebljanje kod ovulacijskog ciklusa i trudnoće od onog koje je bez ovulacijskog ciklusa, pa je  - kao što je rečeno na početku odgovora – najvažnije prvo isključiti ili potvrditi trudnoću.

Možda te zanima... Simptomi trudnoće ili nešto drugo: Kako ih razlikovati? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.