Trudnoća Planiranje trudnoće 09. listopada 2014.

Kako koristiti tabletu za 'dan poslije'?

kontracepcija
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Saznajte sve informacije o kontracepcijskoj tableti za 'dan poslije', kako djeluje, kako se koristi te gdje i kako je dobiti

Ako kondom pukne pri spolnom odnosu ili oralna kontracepcija nije pravilno dozirana, je li tableta za dan poslije najbolje rješenje protiv neželjene trudnoće? Autorice Jasmina Sarić Čedić i dr. Tanja Pekez Pavliško u svojoj knjizi ''50 savjeta za prvu pomoć u kući" napisale su sve važne informacije o hitnoj kontracepciji. Donosimo dio iz knjige ''50 savjeta za prvu pomoć u kući", u izdanju 24 sata.

Tableta za hitnu kontracepciju izdaje se u ljekarni i za nju treba imati recept. Može ga izdati odabrani liječnik ginekolog ili dežurni liječnik u bolnici. Jednako se tako kontracepcija može dobiti i ako se donese recept iz privatne ginekološke ordinacije.

Tabletu je najbolje uzeti unutar 24 sata od spolnog odnosa. Kako vrijeme prolazi, i njezina se učinkovitost smanjuje. Tableta ne djeluje ako ste već trudni! Tada je jedino što možete posjetiti liječnika i odlučiti što dalje. Djelovanje tablete za "dan poslije" onemogućava oplodnju jajne stanice, odnosno sprečava oslobađanje jajne stanice (ovulaciju).

Jedini dokaz djelotvornosti hitne kontracepcije je dobivanje sljedeće menstruacije. Kasni li sljedeća više od pet dana, obratite se liječniku.

Pročitajte više o djelovanju i nuspojavama hitne kontracepcije na portalu Zdrava Krava!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.