Trudnoća Planiranje trudnoće 02. kolovoza 2016.

Imam povišene hormone, hoću li moći imati još djece?

doktor, žena
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ginekologinja Petra Podobnik Brlečić odgovara na pitanje čitateljici koja ne može drugi put zatrudnjeti, a ima povišene hormone androstendion i testosteron

Suprug i ja jako želimo drugo dijete, a s obzirom da u godinu dana nisam ostala trudna radila sam pretrage hormona. Svi su mi uredni osim androstendiona i testosterona koji su mi povišeni. Mene zanima mogu li ostati trudna s tim povišenim hormonima ili je za mene gotovo?

Nedostaje mi puno drugih podataka kako bi vam mogla odgovoriti na to pitanje. Samo povišenje ovih hormona može upućivati na hormonski poremećaj koji često prati sindrom policističnih jajnika, ali bitnije nam je znati da li imate redovne menstruacijske cikluse i kakav je ultrazvučni izgled jajnika i maternice te da li imate redovnu ovulaciju. S obzirom da navodite da imate već jedno dijete, vjerujem da je vaš problem lako rješiv, i samo treba još malo vremena ili potaknuti ovulaciju s lijekovima.

Mogu li uz policistične jajnike ostati trudna?

Savjetujem vam da odete na pregled i savjetovanje kod subspecijalista humane reprodukcije sa svim nalazima koje ste do sad napravili kako bi vam odredio daljnje pretrage za vas i supruga. Posebno je važno da suprug napravi spermiogram jer je kvaliteta sjemena podložna većim promjenama kroz kraće vrijeme, pa to može biti razlog problema sa začećem. 

Kakve su vam šanse da zatrudnite u svim fazama menstrualnog ciklusa?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.