Trudnoća Planiranje trudnoće 21. svibnja 2014.

Saznajte koja je kontracepcija najbolja za vas

kontracepcija, pilule
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Informirajte se o rizicima hormonske kontracepcije i uz pomoć GENContracept testa saznajte imate li gensku predispoziciju za poremećaj koagulacije, odnosno stvaranje krvnih ugrušaka

Nedavno je Europska agencija za lijekove (EMA) stavila na snagu novu preporuku vezano uz propisivanje hormonskih kontraceptiva (dostupno na stranicama HALMED-a). Spomenuta preporuka upozorava kako je važno korisnice hormonskih kontraceptiva informirati o riziku za nastanak venske tromboembolije (nastanak krvnih ugrušaka u venama) koji je povezan s primjenom hormonskih kontraceptiva.

S obzirom da primjena hormonskih kontraceptiva nosi rizik od stvaranja krvnih ugrušaka u preporuci se ističe kako je izuzetno važno procijeniti razinu rizika kod svake žene uzimajući pritom u obzir sve individualne faktore rizika.

Genska predispozicija povećava rizik

Poznato je kako neke žene nose gensku predispoziciju za stvaranje krvnih ugrušaka. Prisutnost genske predispozicije u kombinaciji s uzimanjem hormonskih kontraceptiva može višestruko povećati rizik od stvaranja krvnih ugrušaka.

Najčešći nasljedni čimbenici predispozicije za stvaranje krvnih ugrušaka su genske promjene (mutacije) faktora koji utječu na zgrušavanje krvi: faktor V (Leiden) i faktor II (protrombin).

Brojni dokazi pokazuju da uzimanje hormonske kontracepcije nosi povećan rizik za nastanak venske tromboembolije kod žena koje već imaju gensku predispoziciju uvjetovanu genima za faktor II i V. Jedno od brojnih istraživanja na tom polju pokazalo je da uzimanje oralnih kontraceptiva nosi pet puta veći rizik za nastanak krvnih ugrušaka dok je za žene koje uzimaju oralne kontraceptive i ujedno imaju mutaciju u genu za faktor V taj rizik veći čak 32 puta.

GENContracept test

GENContracept test utvrđuje ima li žena povećani rizik za korištenje hormonske kontracepcije. Ovaj test treba napraviti samo jednom u životu jer je informacija o riziku nepromjenjiva. GENContracept test moguće je napraviti u privatnom DNA laboratoriju Genos, bilo dolaskom osobno u laboratorij ili u privatnosti vlastitog doma pomoću Seta za uzimanje uzoraka za DNA testiranje, a cijena testa je 500 kuna. Testiranje se provodi analizom DNA iz brisa sluznice usne šupljine, a postupak uzimanje uzorka je potpuno bezbolan i traje svega 10-15 sekundi.

Također, prije korištenja kontracepcijskih pilula obavezno je napraviti ginekološki pregled i sve potrebne pretrage. Pilule se nikako ne bi smjele uzimati na svoju ruku ili na preporuku prijateljice. Kontracepcija se koristi na vlastiti rizik, zato je važno biti informiran i odgovoran. Prije upotrebe oralnih kontraceptiva svakako je preporučljivo provjeriti nosite li genski rizik za poremećaj koagulacije.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.