Trudnoća 25. ožujka 2024.

Ova je mama objasnila zašto je najbolje prvo dijete roditi u 30-ima

Foto: TikTok snimka zaslona
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Netko će pronaći više prednosti u ranom roditeljstvu, dok će drugi oduševljeno govoriti o kasnom roditeljstvu i njegovim prednostima. Naravno da svatko ima svoje mišljenje, ali neke su stvari ipak univerzalne.

Kad god dobili prvo dijete, neizbježno je osjetiti da nam barem malo nedostaje naš prošli život. I da, upravo takav osjećaj imamo, kao da je to naš – prošli život, jer vratiti se neće tako lako. Neki žale zbog tog što neće opet onako ležerno putovati, neki se ne mogu pomiriti s nespavanjem, neki se sa sjetom prisjećaju kako su u zadnji tren odlučili ići na neki koncert i samo otišli…

Možda te zanima... Mama: „Mislila sam da će beba u 42. godini spriječiti moje starenje. Ali to je samo odgodilo neizbježno.“ Roditelji

Da, toga više nema. No, ima puno drugih stvari kojih prije nije bilo. I jedino što treba je vrijeme da se prilagodimo novom životu. Često nas muči onaj famozni FOMO – strah od propuštanja (fear of missing out) i s njim se teško nositi. Naravno, kad prođe određeno vrijeme prilagodbe, taj novi život ne bismo mijenjali ni za što.

Jedna je mama u svom TikTok videu pojasnila zašto je u ovim okolnostima, upravo uzimajući u obzir FOMO i osjećaje vezane uz taj strah, bolje imati dijete nešto kasnije u životu. Kristie nije, iako ćeš možda pomisliti to, starija mama, nego je postala mama sa svoje 33 godine. Upravo zbog te dobi, kaže ona, njezino iskustvo majčinstva zaslužuje ocjenu 10/10.

„Dakle, znam da se tehnički ne preporučuje jer je teže podnijeti trudnoću, možda je i teže zatrudnjeti. Možda se tijelo ne oporavi tako brzo- iako, što to uopće znači? I možda ste više umorni, ali razlozi ZA su daleko jači,“ rekla je mama Kristie.

Ona je pojasnila da je ono što ju za razliku od njenih 20-ih godina sada puno manje muči je zapravo FOMO. Naravno, razlog ZA kasniju trudnoću je svakako i to što u 20-ima, kaže mama Kristie, što u 20-ima nije bila emocionalno, mentalno, financijski spremna biti mama. No, činjenica da sad nema strah od propuštanja nekih stvari daleko joj je najvažnija.  

@astylechild

but also somehow simultaneously feeling like a teen mom

♬ original sound - Kristie

„Imala sam 15 godina u kojima sam bila potpuno sebična, tako da nemam FOMO,“ pojašnjava mama Kristie, te dodaje: „Ovo je bilo tako nevjerojatno vrijeme. Nisam puno radila u protekla tri i pol mjeseca. Samo sam nekako predana svojoj kćeri. Ne gledam svačije Instagram storyje, u kojima putuju ili izlaze na večeru ili izlaze vikendom. I nemam misli poput: ‘Da bar ja to radim’. Ja kažem: ‘Već sam to radila. Već sam to puno puta radila.“

Kristie je naglasila da je stvarno zahvalna što je imala sve to vrijeme, pa je sada spremna živjeti mirno i samo uživati u malim stvarima.

Dok su se mnogi u komentarima složili s njom da je to što su dobili djecu malo kasnije u životu bitno utjecalo na njihovo mentalno zdravlje nakon poroda, drugi su je uvjeravali da je s 33 godine još uvijek super mlada.

„Upravo sam napunila 30 godina, a pomisao da ću uskoro imati djecu mi je potpuno luda,” napisala je jedna komentatorica.

„Imam 34 godine i dijete od 2 mjeseca. Imam završen doktorat iz prava, sigurnija sam i bez FOMO! Dobro smo živjeli i dobro smo jeli!“ napisala je kratko druga.

„Prvi put sam mama u 37. godini, definitivno ne bih ništa promijenila,” napisala je jedna još nešto starija mama.

„100% točno. Prvo sam dijete rodila s 33 godine i ne mogu zamisliti da sam ga rodila u 20-ima! Drago mi je da sam imala svoje sebično vrijeme prije bebe,“ napisala je iskreno jedna mama.

Možda te zanima... 8 stvari koje živciraju trudnice starije od 35: Znam koliko ću biti stara kad moje dijete bude punoljetno Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.