Roditelji 10. siječnja 2023.

Što kaže znanost – po čemu se razlikuju djeca mlađih i starijih očeva?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Muškarci se na roditeljstvo sve češće odlučuju sve kasnije u životu, baš kao i žene. Trend je takav i teško da će se uskoro nešto promijeniti. No, po čemu se razlikuju od mlađih očeva?

Nije tajna da se i muškarci i žene u roditeljstvo upuštaju sve kasnije. To je nešto do čeg je došlo zbog generalne promjene načina života i nitko ne kaže da je jedno bolje, a drugo lošije. Jednostavno je prije bilo drukčije, a sada je ovako. Isto tako, neki svjesno postaju roditelji kasnije, dok oni drugi jednostavno nemaju pravu priliku za to. No, postoje neke stvari koje bi oni koji pripadaju prvoj „kategoriji“ možda trebali znati dok procjenjuju koliko će čekati da postanu tate.

Možda te zanima... Muči li te roditeljska krivnja? Evo 7 savjeta kako je prevladati Roditelji

Evo na što bi trebali paziti, odnosno što bi moglo utjecati na njihovu odluku.

Djeca starijih očeva su u većoj opasnosti na rođenju

Studija Sveučilišta Stanford koja je trajala cijelo desetljeće i uključila čak 40 milijuna beba pokazala je da činjenica da je otac stariji može biti izravno povezana s povećanim zdravstvenim problemima djeteta na samom porođaju. To uključuje nisku porođajnu težinu, napadaje, poteškoće s disanjem. Ova studija je pokazala da su djeca muškaraca starijih od 45 godina 14 posto više izložena riziku od prijevremenog porođaja, dok je taj postotak čak 28 posto ako je otac stariji od 50 godina.

Ipak, stručnjaci su skrenuli pažnju da je ovaj postotak ipak dovoljno nizak da ne treba posebno brinuti zbog tog.

Djeca starijih očeva mogla bi imati mentalnih problema

Djeca starijih očeva nešto su sklonija depresiji, opsesivno-kompulzivnom poremećaju, te shizofreniji i to su pokazale brojne studije. No, ipak, poveznicu između očeve dobi i psihičkih bolesti mnogi su stručnjaci osporavali i često se ovi rezultati iznose uz veliki oprez. Najčešće to formuliraju ovako: velika većina djece starijih očeva nema mentalnih problema, ali postoji određeni rizik u usporedbi s djecom mlađih očeva.

Djeca starijih očeva imaju veći rizik od razvijanja autizma

Kao i kod prošle stavke, i ovdje su stručnjaci oprezni, ali pronađena je određena povezanost starije dobi oca (iznad 40) i autizma kod djece, i to u nekoliko studija. U usporedbi s očevima u 30-im godinama, postotak rizika od autizma je 28 posto viši kod muškaraca u 40-ima, te 66 posto viši kod muškaraca u 50-im godinama. Pokazala je tako studija provedena na čak 5,7 milijuna djece u pet država.

Stručnjaci, naime, smatraju da starija sperma ima veći broj mutacija koje se mogu prenijeti na dijete, ali to još nije dokazano.

No, nije sve loše i negativno kad se radi o starijim očevima. Roditeljstvo u poznoj dobi ima i dobrih strana što se tiče njihove djece.

Djeca starijih očeva mogla bi biti pametnija

Djeca starijih očeva mogla bi imati viši kvocijent inteligencije, te se čini da manje brinu oko tog hoće li se uklopiti u društvo. Ne baš sasvim korektno stručnjaci koji su provodili ovu studiju koja je to dokazala nazvali su taj rezultat „Geek Index“, odnosno indeks štrebera. Navodno su utvrdili da se viša inteligencija nasljeđuje najčešće od starijih roditelja, i to nasljeđuju je češće sinovi.

Djeca starijih očeva – duže žive

Iako u nekim drugim stavkama nije prednost, ovdje starija sperma donosi – duži život. Naime, ta sperma mogla bi utjecati na duže telomere – vrhove kromosoma koji na neki način štite DNK. Takvi telomeri su već ranije povezani s dužim životom. Osim tog, studija je dokazala da bi dodatno moglo na to utjecati ako dijete ima živog djeda, što bi značilo da kasnije roditeljstvo na neki način utječe na duži život potomaka.

Činjenica je da većina ovih stvari nije čvrsto i neupitno dokazana, a rizici u životu uvijek postoje. Stoga, nije da ćeš prema ovom planirati svoj život, zar ne? No, možda te potakne…

Možda te zanima... Ovo je najgora rečenica koju možeš reći djetetu kad se boji ili ima napadaj bijesa Vrtić Možda te zanima... 10 najvećih pogrešaka u odgoju djece koje većina roditelja radi Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.