Trudnoća 25. srpnja 2022.

Oticanje u trudnoći: Je li opasno i kako si olakšati?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Oticanje se smatra normalnom pojavom u trudnoći. Najčešće se počinje javljati oko petog mjeseca trudnoće, a osobito je izraženo u posljednjem tromjesečju. Otoci su obično naglašeniji krajem dana, po toplom vremenu ili ako je trudnica pretila.

Oticanje nožnih i ručnih zglobova, stopala, prstiju i lica u određenom stupnju smatra se normalnom pojavom u završnim mjesecima trudnoće. Otoci (edemi) su obično naglašeniji krajem dana, po toplom vremenu ili ako je trudnica pretila. Ta otečenost može biti privremeno još uočljivija nakon porođaja jer organizam počinje razgrađivati višak tkiva stvorenog tijekom trudnoće.

Zašto dolazi do oticanja?

Vaše tijelo natiče zbog akumulacije tekućine u tkivu. Naticanje je povezano s normalnim povećanjem količine tekućine u tijelu tijekom trudnoće te tri od četiri trudne žene razvijaju edem (naticanje) u jednom periodu. Naime, za vrijeme trudnoće tijelo proizvodi i do 50% više tjelesnih tekućina kako bi zadovoljilo fiziološke potrebe za rast i razvoj djeteta. Kao posljedica dodatnog stvaranja i zadržavanja tekućine u trudnoći, javlja se oticanje pojedinih dijelova tijela.

Obično se naticanje pojavljuje na nogama i gležnjevima, rukama i prstima oko 38. tjedna trudnoće. Najzamjetnije je krajem dana ili nakon dužeg stajanja ili sjedenja u toploj vodi. Naticanje bi moglo biti znak preeklampsije, tako da biste to trebali spomenuti na svojem sljedećem pregledu.

Je li oticanje u trudnoći opasno?

Iako je oticanje pojedinih dijelova tijela u trudnoći učestala je pojava i ne predstavlja opasnost ni za majku ni za dijete, ipak postoje određene situacije kada otečenost upućuje na ozbiljno zdravstveno stanje. Obavezno spomenite liječniku bilo koju pojavu oticanja zglobova i zadržavanja tekućine u tijelu, kako bi mogao eliminirati eventualne ozbiljnije probleme, kakav je, primjerice, preeklampsija (Preeklampsija je trudnoćom izazvana hipertenzija s proteinurijom) te duboka venska tromboza.

Možda te zanima... Što je preeklampsija u trudnoći i kako utječe na porod? Trudnoća

Mogu li spriječiti oticanje u trudnoći?

Umjerena tjelovježba (šetnja, primjera radi) poboljšava cirkulaciju krvi, čime se eliminira pojava otoka. Nosite ravnu obuću, a dok sjedite, radite kružne pokrete stopalima. Blaga masaža je također djelotvorna. Nemojte dugo stajati. Redovito se odmarajte i sjedite s podignutim nogama. Ako vam natiču ruke, držite ih podignute iznad srca umjesto da ih opustite. Izbjegavajte nošenje uske odjeće ili cipela. Donosimo još nekoliko jednostavnih načina kako smanjiti ovu neugodnu pojavu.

1. Smanji unos soli

Sol u tijelu veže vodu pa bi smanjeni unos soli mogao utjecati i na smanjenje zadržavanja vode u tijelu. Zadržavanje tekućine i naticanje u trudnoći

2. Povećaj unos magnezija

Magnezij se pokazao učinkovitim u smanjenju zadržavanja vode. Dobri izvori magnezija su orašasti plodovi, cjelovite žitarice, tamnozeleno lisnato povrće i tamna čokolada, a dostupan je i u obliku dodataka prehrani.

3. Povećaj unos vitamina B6

Vitamin B6 može pomoći u smanjenju zadržavanja vode u tijelu, a namirnice bogate vitaminom B6 uključuju banane, krumpir, orahe i meso.

4. Jedi hranu bogatu kalijem

Kalij može smanjiti zadržavanje vode na način da utječe na povećanje stvaranja urina i smanjenje količine soli u tijelu. Simptomi u trudnoći koje ne smijete ignorirati

5. Izbjegavaj rafinirane šećere

Unos rafiniranih šećera može povećati razinu inzulina u tijelu koji pak povećava reapsorpciju soli u bubrezima što dovodi do zadržavanja vode u tijelu.

Možda te zanima... Kako potaknuti trudove i otvaranje: Što kaže ginekologinja o prirodnim načinima Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.