Trudnoća 01. travnja 2022.

Istraživanje: Trudnice koje koriste dezinficijense, češće će imat djecu koja boluju od astme

disinfectant
Foto: Shutterstock ;Žene koje koriste dezinficijens češće imaju djecu koja pate od astme
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca su u većem riziku od razvoja ekcema i astme, ako su njihove majke bile svakodnevno izložene kemikalijama, pokazalo je novo istraživanje!

 Novo istraživanje pokazalo je da je izloženost dezinficijensima tijekom trudnoće povezana s povećanim rizikom od astme i ekcema kod djece. Djeca čije su majke redovito koristile sredstva za dezinfekciju tijekom trudnoće imaju više od četvrtine veću vjerojatnost da će oboljeti od astme i ekcema, pokazuju nova istraživanja.

Korištenje dezinficijensa povećalo se posljednjih godina, kako u medicinskim ustanovama tako i u široj javnosti, kao odgovor na pandemiju Covid-19. Prethodna istraživanja povezivala su izloženost kemikalijama s astmom i dermatitisom kod radnika, no nekoliko studija je istraživalo učinke njegove uporabe tijekom trudnoće i razvoja bolesti kod djece.

Istraživači sa Sveučilišta Yamanashi u Japanu ispitali su podatke o gotovo 80.000 majki i djece iz Japanske studije okoliša i djece kako bi procijenili je li izloženost majki dezinficijensima povezana s povećanim rizikom od alergijskih bolesti kod njihove djece u dobi od tri godine. Studija je objavljena u časopisu Occupational & Environmental Medicine, a pokazala je da su djeca čije su majke svakodnevno koristile dezinficijense imala najveći rizik od takve dijagnoze, prenosi Telegraph

Možda te zanima... Istraživanje: Djeca koja se igraju sa svojim očevima pamte više i uče brže Roditelji

Njihov rizik od razvoja astme bio je 26 posto veći, a za razvoj ekcema 29 posto veći nego kod djece čije majke nisu koristile dezinficijense. Oni koji su bili izloženi jednom do šest puta tjedno, imali su 18 posto veći rizik od astme i 16 posto veći rizik od razvoja ekcema od onih koji nikada nisu bili izloženi.

Nisu utvrđene značajne veze između upotrebe dezinficijensa i alergija na hranu.

Raspravljajući o mogućim objašnjenjima, znanstvenici su rekli da česta uporaba dezinficijensa tijekom trudnoće može promijeniti crijevne i kožne bakterije majke i djeteta. Izloženost nekim kemikalijama tijekom trudnoće također bi mogla utjecati na imunološki odgovor bebe, a nakon rođenja djeca bi mogla biti izložena molekulama dezinficijensa na koži svoje majke.

Druga je teorija, rekli su istraživači, da je veća vjerojatnost da će majke koje redovito koriste dezinfekcijska sredstva biti "medicinski obrazovane i imati bolji pristup zdravstvenoj skrbi od onih koje to ne rade". Stoga su ove majke možda češće prijavljivale simptome svoje djece liječniku.

Istraživači su zaključili: "Naša otkrića pokazuju da izlaganje dezinficijensima tijekom trudnoće ima učinak na alergije kod potomstva", zaključili su, a u vezi s povećanom upotrebom kemikalija tijekom pandemije dodali: "Od velike je važnosti za javno zdravlje razmotriti je li izloženost prenatalnim dezinficijensima rizik za razvoj alergijskih bolesti."

Možda te zanima... Majčin glas smanjuje bol bebe na intenzivnoj njezi, i to je dokazano Beba

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.