Trudnoća Beba u trbuhu 16. srpnja 2016.

Kada se govori o manjku plodove vode u trudnoći?

trudnica trudnički trbuh
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ginekologinja Marta Lajtman Križaić odgovara trudnici kada se postavlja dijagnoza smanjene količine plodove vode

U 22+5 sam tjednu trudnoće. Bila sam na UVZ pregledu i beba je super, po svim mjerama odgovara ovom tjednu trudnoće. Međutim, konstatiran mi je AFI 7.4 cm. Je li to malo plodove vode bebi i je li opasno? Na kontrolu idem za dva tjedna.

 

trudnica, doktor | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

 

Što se tiče eventualno smanjene količine plodove vode treba naglasiti da se ista mijenja s tjednima trudnoće. Ipak količina plodove vode uspjela se objektivizirati izračunavanjem indeksa plodove vode (AFI-amniotic fluid index). Mjeri se dubina slobodnih depoa plodove vode u četirima materničnim kvadrantima u sagitalnoj ravnini.

Količina plodove vode razvrstana je u četiri skupine. O smanjenoj količini ili oligohidramnionu govorimo kada je AFI od 5,1-8cm. Obzirom da je kod vas izmjeren AFI 7,4cm na temelju samo jednog mjerenja ne bih odmah postavila dijagnozu smanjene količine plodove vode, već bih kao što vam je i preporučeno, napravila kontrolu.

Uključite se u temu na forumu: Manjak plodne vode

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.