02. listopada 2015.

Svi u kino, kino za sve!

festival o pravima djece
Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sedmi po redu Festival o pravima djece posvećen je zajedničkom provođenju vremena djece i roditelja. Uz priliku da pogledate odlične filmove, organizirane su i besplatne radionice

U Kinu Tuškanac predstavljen je bogat program sedmog po redu Festivala o pravima djece, koji će se ove godine održavati u čak 19 hrvatskih gradova, pod krilaticom Svi u kino, kino za sve. Sedmo izdanje Festivala posvećeno je zajedničkom provođenju vremena djece i roditelja, odnosno njihova najbližeg okruženja, obitelji te onih koji skrbe o njima, a kao i prethodnih godina cjelokupni filmski program bit će inkluzivan.

Domaćini ovogodišnjeg Festivala, glumica Daria Lorenci Flatz, glazbena i likovna umjetnica Jadranka Ivaniš Yaya i glumac Robert Kurbaša, pozvali su djecu, roditelje i obitelji da iskoriste bogat sadržaj koji su organizatori pripremili ove godine. Dobri filmovi te radionice za djecu i roditelje, koje promiču kvalitetno provedeno vrijeme s djecom, čine okosnicu ovogodišnjeg programa, koji su predstavile Tatjana Aćimović, umjetnička direktorica Festivala o pravima djece, Maja Flego, savjetnica pravobraniteljice za djecu, Vera Robić Škarica, predsjednica Hrvatskog filmskog saveza i Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. 

festival o pravima djece | Author: Promo Foto: Promo

Kino je, nažalost, pomalo izgubilo svoju tradicionalnu ulogu mjesta okupljanja, druženja, razmjene, poticanja neophodne bliskosti i veselja djece osnovnoškolske dobi i njihovih obitelji, u najširem i najboljem značenju riječi.  Ove godine, tijekom tri dana u Kinu Europa, kroz filmove koji potiču na smijeh, dobre vibracije, optimistične odnose i ljubav, kino će podsjetiti odrasle na ugodno slobodno vrijeme koje, u često užurbanom i obvezama opterećenom vremenu, propuštamo provesti s onima koji nas najviše trebaju – djecom, poruka je umjetničke direktorice festivala, Tatjane Aćimović.

Igraonica za roditelje "Sve što znamo o medijima nismo nigdje naučili" 

Kažu da današnja djeca zahvaljujući medijima obiđu svijet prije no što sama prijeđu cestu. Ali što misliti i kako se postaviti prema tako opisanom iskustvu života s medijima? Za razumijevanje medija na početku bolje 'poigrati' se njima. Ova radionica/igraonica pripada području medijske pismenosti. Potekla je s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu i namijenjena je roditeljima djece predškolske i školske dobi. Ako roditelji medije ne dovode u pitanje, teško da će ih djeca dovoditi. Besplatna jednodnevna radionica – igraonica održat će se u dva termina: u ponedjeljak, 5. listopada i u utorak, 6. listopada od 18 do 20 sati u Kinu Tuškanac u Zagrebu. U radionici može sudjelovati 15 roditelja koji se mogu prijaviti na nmucko@unicef.hr najkasnije do ponedjeljka 5. listopada do 12 sati. 

Svečano otvaranje festivala zakazano je za 7. listopada u 12 sati u Kinu Tuškanac, uz nagrađivani kratkometražni američki tinejdžerski film Uklonjena u režiji Nathanaela Matanicka te kratkometražni australski dječji animirani film Priča o Jacku i Ruby i

festival o pravima djece | Author: Promo Foto: Promo

njihovim prijateljima u režiji Mikea Cardilla.

Glavni program Festivala održat će se u Kinu Europa u Zagrebu od 9. do 11. listopada, gdje će se u 17 sati prikazivati obiteljski Disneyjevi blockbusteri Čudesan tim iz McFarlanda i Šašavi dan obitelji Cooper te norveška obiteljska avantura Operacija Arktik.

Kao i prethodnih godina, u kinima Cinestar u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Vukovaru, Slavonskome Brodu, Varaždinu, Šibeniku, Zadru i Dubrovniku organizirane su matineje za osnovne i srednje škole, a u suradnji s Kino mrežom matineje su organizirane i u devet novih gradova - Pazinu, Puli, Poreču, Rovinju, Kutini, Sisku, Novskoj, Koprivnici i Čakovcu.

festival o pravima djece | Author: Promo Foto: Promo

U kinima u Rijeci, Splitu i Zagrebu organizirane su i panel-diskusije s mladima, uz švedski film Pravila ponašanja. Usto, u Kinu Tuškanac bit će organizirana interaktivna medijska radionica za roditelje, a u suradnji sa Studiom Dim predškolska radionica Igramo se priče.

Radionica za roditelje i djecu

Djeca obožavaju igranje, uživaju u pričama, a pripovijedanje uz igru im je ultrazabavno. Ako imate dijete između 4 i 7 godina, povedite ga na besplatnu radionicu “Igramo se priče” na kojoj ćete naučiti kako snimiti priču u kojoj će vaše dijete biti glavni junak! Radionica traje 50 minuta, a održat će se 10. i 11. listopada u 16 i 17 sati u kinu Tuškanac. Roditelje pozivamo da se prijave na nmucko@unicef.hr najkasnije do petka 9. listopada do 12 sati.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.