23. svibnja 2013.

Srčane anomalije

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Anomalija srca koja postoji pri rođenju (prirođena) ili je kasnije stečena naziva se kardiopatija. Može zahvaćati srčane zaliske; pregrade između klijetke i pretklijetke; ili velikih krvnih žila (pulmonalna arterija, aorta).

Prirođene anomalije

 Teškoće u razvoju koje nastaju uslijed prirođene kardiopatije javljaju se vrlo rano u fetalnom životu. Uzroci su često nepoznati, osim u nekoliko posebnih slučajeva kao što je kromosomska anomalija (u slučaju trisomije 21) ili zarazne bolesti majke tijekom trudnoće, na primjer kod prirođene rubeole. Mogu biti otkrivene nakon rođenja ili tijekom trudnoće.

Ako je koža vašeg novorođenčeta plavkasta (kažemo da je dijete cijanotično) ono pati zbog nedovoljne oksigenacije i/ili insuficijencije srca (respiratorni distres, ubrzanje srčanoga ritma). Liječnici će potvrditi dijagnozu nakon kliničkoga i ultrazvučnoga pregleda srca vašeg novorođenčeta. Međutim, ovakva malformacija nije nespojiva sa životom, jer je u kirurgiji srca novorođenčadi ostvaren velik napredak.

Ultrazvuk srca ploda već od 4. ili 5. mjeseca trudnoće omogućuje otkrivanje srčanih malformacija. Ako je malformacija nespojiva sa životom ili preteška da bi se mogla ispraviti kirurškim zahvatom nakon rođenja može se predložiti prekid trudnoće.

Stečene anomalije

 Stečene srčane greške (nastale kao posljedica izlječenja bolesti u djetinjstvu) danas su rijetke. Zapravo, antibiotici omogućuju izlječenje streptokoknih upala koje su nekoć izazivale akutnu reumatsku groznicu. Ta bolest je ostavljala teške posljedice na srcu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.