Školarci Zdravlje osnovnoškolca 24. travnja 2016.

Dječak ne smije na svjetlost zbog rijetke bolesti

alex
Foto: Facebook/Luca Catalano Gonzaga
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Osmogodišnji Alex ima samo jednu želju: izaći iz kuće i igrati se s prijateljima. Zbog rijetke bolesti ne smije izlaziti na sunce. Ne postoji terapija i bit će mu sve gore

Alex Gentile (8) ima samo jednu želju, izaći iz kuće i igrati se s drugom djecom. Zbog rijetke bolesti dječak ne smije na sunce, a njegova majka mora stalno bdjeti nad njim. "Potreban je samo trenutak nepažnje i Alex može umrijeti", govori majka. Alex boluje od Partington amiloidoze  Partington sindrom tip II.) koja je zasad dijagnosticirana kod samo devet ljudi u cijelom svijetu.

Nakon rođenja primijetili da nešto nije u redu

Samo nekoliko dana nakon što je rođen, majka je primijetila da s Alexom nešto nije u redu. Dječak je bio izrazito osjetljiv na svjetlost, stalno je plakao i grčio se zbog bolova u trbuhu.  Prebolio je respiratornu infekciju, a budući da se nije znojio tijelo mu se počelo pregrijavati, piše CNN.

Različiti simptomi zbunili su liječnike. Nakon tri godine i nebrojeno posjeta bolnicama, Alexu je dijagnosticirana bolest. Njegova majka je preko interneta stupila u kontakt doktorom Andrewom Zinnom, genetičarem iz Dallasa, koji proučava Partington amiloidozu. Poremećaj je otkriven 1981. godine, a utječe uglavnom na muškarce.

Čir rožnice, fotofobija, ne znoji se, ne plače

Alex ima ulkus rožnice (čir rožnice) i pati od fotofobije što znači da je svako izlaganje suncu za njega bolno i potencijalno opasno jer može dovesti do sljepoće. Dječak je već sada, samo s osam godina, počeo gubiti vidi.

Također, njegovo tijelo ne posjeduje sposobnost regulacije temperature pa se dječak ne znoji, ne plače i nema sline kao ostali zdravi ljudi. Kako bude stario, očekuje se da će simptomi postajati sve izraženiji.

Ne postoji terapija i bit će sve gore

"Ne postoji terapija, koristimo kapi za oči, kreme za tijelo i antibiotike u slučaju infekcija. Stalno pratim njegovu temperaturu", kaže majka Patrizia koja je dala otkaz kako bi mogla stalno paziti na sina. Njezin suprug odrađuje dvostruke smjene kako bi mogao uzdržavati obitelj, a vremena za druženje s djecom ima vrlo malo.

Patrizia je osnovala 2012. i udrugu kako bi podijelila svoja iskustva vezana uz ovu rijetku bolest te tako pomogla drugim obiteljima koji vode istu bitku. Svom sinu pokušava priuštiti što normalniji život. Dječak ide u školu i ima pomoćnog učitelja koji mu pomaže, no katkad ga druga djeca podsjete da je različit - da je njegova koža druge boje, da je malo sporiji i manje spretan nego ostali vršnjaci.

'Sanja o životu izvan četiri zida'

"Alex izgleda poput svakog drugog djeteta. Voli život i jako je znatiželjan. Društven je, nježan i drag, ali istovremeno jako ponosan i odlučan dječak. Svjestan je svojih ograničenja, zna da ne može trčati ili se igrati vani s drugima. Sanja o životu izvan četiri zida kuće i trenutno je prilično ljutit", govori majka.

Cijeli članak pročitajte na 24sata

I'm very happy to have "The story of Alex" featured on CNN photo. Thank you to Lyric Lewin and Ashley Strickland. http://edition.cnn.com/2016/03/20/health/cnnphotos-alex-xlpdr-rare-disease/index.html

Posted by Luca Catalano Gonzaga on Monday, 21 March 2016

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.