Školarci Zdravlje osnovnoškolca 12. lipnja 2019.

Crvena linija na ruci dječaka bila je znak sepse!

Foto: Facebook/Alexandra Ruddy
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Alexandra Ruddy (41) iz Engleske postala je jako zabrinuta zbog crvene crte koja se pojavila na zapešću kože njezinog sina Ewana. Iako crta nije izgledala ni strašno niti opasno, ipak je dječaka odlučila odvesti liječniku

Pribojavala se da će je liječnici proglasiti paničarkom, ali pohvalili su njezinu odluku. Naime Ewanu (8) je dijagnosticirana sepsa od koje godišnje umre 15 tisuća ljudi u Engleskoj. Dječak se sada oporavio nakon uzimanja antibiotika, a sve je počelo kada je tjedan dana ranije pao i ozlijedio ruku prilikom posjeta na farmi na koju je išao sa školom, piše Mirror. Alexandra Ruddy podijelila je fotografiju Ewanove ruke na kojoj se vidi crvena crta koja se proteže od dna njegove podlaktice pa do zapešća.

Na ruci se vidi i crni znak kojeg je napravio liječnik i objasnio joj da ako se taj crni znak pođe širiti da dovede dječaka natrag u bolnicu. Ruddy je fotografiju Ewanove ruke podijelila na popularnoj društvenoj mreži s namjerom da proširi informaciju kako naizgled bezazlena pojava može skrivati smrtonosnu bolest. Njezin post podijeljen je više od 35 tisuća puta.

beba doktor Možda te zanima... Simptomi zbog kojih hitno treba odvesti dijete liječniku! Vrtić

Sepsa nastaje kad je reakcija tijela na infekciju preintenzivna

Iako je ovaj slučaj ekstreman i rijedak, činjenica je da je sepsa vrlo česta bolest. Sepsa je najozbiljnija posljedica bakterijskih infekcija. Pojedine vrste sepse imaju smrtnost veću od 50 posto. Na sreću, rijetko zahvaća ljude dobrog zdravlja, a pravodobnim liječenjem moguće je spriječiti posljedice. Kako jednostavno objasniti što je zapravo sepsa, piše PlivaZdravlje:

"Pa, sjetite se kada ste zadnji put negdje na tijelu imali veliki i ružan prišt (čir). U srednjem dijelu prišta nalazi se gnoj - odumrli materijal s bakterijama i tjelesnim stanicama. Okolno crvenilo i oteklina, onaj dio koji zapravo boli i koji je topao na dodir, jedna je kontrolirana i dobro usmjerena reakcija organizma. Sada zamislite da se takva bolna reakcija umnogostruči te nekontrolirano proširi putem svih žila na čitav organizam. To je sepsa. Reakcija organizma je toliko burna i opsežna da postaje izrazito štetna."

Možda te zanima... Sepsa - opasno stanje koje se često prekasno prepoznaje Vrtić

4 glavna uzroka sepse

Iako liječnici i dalje ne znaju zašto i kako dođe od infekcije do sepse, ona se mora što prije početi tretirati, jer ako uznapreduje može se pretvoriti u septički šok, krajnji oblik ovog stanja. Carmen Polito, asistentica profesora medicine na Emory University School of Medicine opisuje kako ovo stanje "kompromitira kardiovaskularni sustav što rezultira vrlo niskim krvnim tlakom i nedovoljnim dotokom krvi do vitalnih organa". Ne postoji način kojim bi se mogla testirati, pa je i sepsu i septički šok vrlo teško dijagnosticirati.

No, ono u što su doktori sigurni jest da je sepsa najčešće uzrokovana s ove četiri infekcije:

  • pneumonijom,
  • abdominalnim infekcijama (poput upale slijepog crijeva),
  • infekcijama urinarnog trakta,
  • kožnim infekcijama ili infekcijama mekanog tkiva.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.