Školarci 17. rujna 2024.

Ujak mu je rekao da skine 'ružičastu majicu', a tinejdžer poludio: 'Baš me briga što je to boja za curice!'

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Starije generacije često su mudrije, pa mlađima dijele mudre savjete. No, nekad su stvari obrnute, jer smo neke stvari s vremenom naučili i znamo bolje…

Da, stariji su mudriji. U puno stvari trebamo slušati starije – u svakoj životnoj dobi. Ipak je tu iskustvo, mudrost, razna znanja prikupljena godinama, drukčija perspektiva. Često gubimo živce kad čujemo kako mlađi ne slušaju starije, pa im pokušavamo objasniti zašto bi trebali. No, nekad se stvari okrenu i stariji nisu nužno uvijek pametniji…

Možda te zanima... Dan ružičastih majica: Kako razgovarati s djecom o vršnjačkom nasilju? Školarci

Jedna od stvari u kojima su mladi mudriji od starijih je liberalnost. Pomicanje granica društvenih rodnih uloga je nešto što mladi rade neprestano, a stariji nisu baš skloni tome i ne odobravaju baš sve poteze. Mlade ne plaše rodni stereotipi i daleko su hrabriji od starijih. Mlađi već znaju da ružičasta nije 'boja za curice', niti plava 'boja za dečke'.

Jedan je tinejdžer odbrusio ujaku nakon što mu je rekao da skine ružičastu majicu s kapuljačom, pa je na Redditu pitao je li pogriješio što mu je vulgarno uzvratio.

„Volim ružičastu boju, uvijek sam je volio“, napisao je. „Nikada me nije bilo briga što je boja za 'djevojčice' i pretpostavljam da sam bio sretan što imam mamu koja također nije marila i kupovala je meni i mojoj braći i sestrama stvari bez obzira na boju ili spol.“

U posljednje je vrijeme, kaže, često nosio majicu koju voli – veliku, debelu, pahuljastu i ružičastu. Ta mu se majica jako sviđa i ugodna mu je.

Međutim, kad je do njih došao njegov ujak, on je osjetio potrebu kritizirati tinejdžerovu majicu s kapuljačom. Umjesto da pusti dečka na miru i ne spomene tu majicu, ujak je otišao toliko daleko da mu je rekao da skine majicu s kapuljačom, tvrdeći da ne bi trebao nositi ružičasto.

Tinejdžer mu je odbrusio, odbijajući ozbiljno shvatiti ujakov komentar o majici na temelju njene boje. Na kraju krajeva, to je samo majica s kapuljačom, a ružičasta je samo boja. No, njegov je ujak bio uznemiren nepristojnim odgovorom tinejdžera, razljutio se i otišao, a svog je nećaka nazvao i pogrdnim imenima. Možemo pretpostaviti kojima…

Korisnici Reddita pohvalili su tinejdžera jer je ostao pri svom i odbio dopustiti da ujakova primjedba i njegovo mišljenje upravlja onim što on nosi na sebi i kako se odijeva. Komentatori su se složili da je ujakovo ponašanje bilo nenormalno. Pokušao je srušiti samopouzdanje svog nećaka zbog vlastitih predrasuda i zastarjelih rodnih stereotipa.

„Povjerenje je ključno. Pokaži mu da je ružičasta moćna!“ pozvao je jedan korisnik Reddita.

„Namjerno bih nosio više ružičastog kad je on u blizini kako bih ga još više živcirao“, iskreno je rekao drugi komentator, na što je dječak odgovorio: „Valjda je vrijeme za cijeli ružičasti outfit.“

„Ako te ujak ponovno počne napadati, samo mu reci da tvoja muževnost nije toliko krhka da boja to dovede u pitanje“, napisala je jedna komentatorica.

Odjeća nema spol! Nije bitno koju boju nosiš, i to je nešto što mlađi ipak malo bolje razumiju.

Mnoge žene komentatorice također su se složile da su muškarci koji prigrle svoju ženstvenost sigurniji u sebe te dodatno privlače više ljudi svojom energijom. „Moja standardna rečenica je: 'U kontaktu sam sa svojom ženstvenom stranom... cure to vole'“, napisao je netko.

Znamo na čijoj smo strani! Nekad ipak nije mladost – ludost, nego starost – ludost.

Možda te zanima... 'Napravio bih sve za svoju kćer': Preslatke fotke tate i kćeri u ružičastim suknjicama Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.