Na kraju mjeseca ludovanja pod maskama razveselite svoje mališane slasnim pokladnim slasticama! Klokanica vam donosi recepte za najpoznatije tradicionalne fašničke slastice, a neke od njih u malo drugačijem ruhu
Krafne - pokladnice
Sastojci:
- 500 g brašna
- 100 g šećera u prahu
- 50 g šećera u kristalu
- 50 g maslaca
- 20 g kvasca
- 5 jaja
- 4 dl mlijeka
- 1 žlica ruma
- 1 vrećica vanilija šećera
- ulje i malo soli
Priprema:
- U posudu za miješanje stavite brašno pa ga na toplom mjestu malo zagrijte
- Dodajte 5 žumanjaka, šećer, maslac, mlijeko s prethodno potopljenim i dignutim kvascem, rum i sasvim malo soli pa miješajte kuhačom dok se tijesto ne počne odvajati od kuhače, odnosno dok se ne počnu pojavljivati mjehurići
- Pokrijte tijesto čistom krpom i ostavite da stoji pola sata dok ne naraste
- Radni stol pospite brašnom, stavite na njega, tijesto i razvaljajte ga valjkom do debljine prsta, a zatim čašom ili kalupom vadite okrugle krafne i ostavite ih da stoje još dvadesetak minuta
- Pecite ih zatim na vrućem ulju ili masti. Kad se krafne stave u masnoću prekrijte posudu poklopcem da bi krafne od vruće pare lijepo narasle. Kad krafne porumene, pažljivo ih okrenite da se i druga strana isprži, ali sada ne prekrivajte posudu
- Pržene krafne pospite šećerom u prahu
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Krafne s džemom od jagode
Sastojci:
- 1 kg glatkog brašna
- 1 kockica di go kvasca
- 2 žumanjka, 1 cijelo jaje
- korica naranče i malo korice limuna
- 3 do 4 žlice ruma
- vanilin šećer
- 5 punih žlica šećera
- 4 do 5 žlica ulja
- 4 do 5 dkg margarina
- 2 do 3 žlice kiselog vrhnja
- malo soli
- 7 dl toplog mlijeka
Priprema:
- Zamijesite sve sastojke u tijesto i ostavite da odstoji oko sat vremena na toplom
- Nakon toga razvaljajte tijesto debljine 1 cm i režite krugove čašom
- Kratko popržite krafne na ulju s obje strane i kad se malo ohlade, pospite ih mljevenim šećerom
- Po želji krafne možete napuniti džemom od jagode ili čokoladom
Recept Ane Borac preuzet je s portala Zdravakrava.hr
Bomboloni sa čokoladom i pistacijom
Sastojci:
- 400 g brašna
- 100 g šećera
- Žličica naribane korice limuna
- 70 g maslaca
- 20 g pivskog kvasca
- 100 g šećera u prahu
- Prstohvat soli
- Ulje za prženje
- Čokolada za kuhanje
- 100 g neslanog pistacija
Priprema:
- Pomiješajte brašno sa šećerom, prstohvatom soli i naribanom limunovom koricom. Napravite udubinu pa u nju stavite omekšali maslac i kvasac koji ste rastopili u malo vode
- Dodajte malo tople vode pa mijesite dok tijesto ne postane glatko. Tijesto prekrijte krpom i ostavite da se diže na toplom oko 2 h
- Tijesto razvaljajte na debljinu 1 cm i kalupom izrežite krugove. Manjim kalupom napravite rupu u sredini pa krugove tijesta stavite na nabrašnjenu krpu, prekrijte i pustite da odstoje 1 h
- U tavi zagrijte veću količinu ulja i na njemu pržite kolute tijesta. Okrećite ih tijekom prženja
- Pečene bombolone stavite na kuhinjski ubrus da bi se ocijedila masnoća
- Na pari otopite čokoladu za kuhanje s 10 g maslaca, po želji dodajte malo šećera u prahu
- U otopljenu čokoladu umočite bombolone, posipajte ih nasjeckanim pistacijom i ostavite na papiru za pečenje da se čokolada stvrdne
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Fanjki
Sastojci:
- 500 g pšeničnog brašna
- 2 ravne žličice praška za pecivo
- 150 g šećera
- 1 prstohvat soli
- 3 - 4 kapi arome badema
- 1/2 bočice arome ruma
- 3 jaja (srednje veličine)
- 150 g maslaca ili margarina
- 1 kg masti (ili sl.)
Priprema:
- Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i prosijte u zdjelu. Dodajte šećer, sol, aromu, jaja i maslac ili margarin. Sve sastojke dobro izmiješajte mikserom u glatko tijesto
- Smjesu izvadite iz zdjele, premjestite na pobrašnjenu radnu plohu i umijesite glatko tijesto. Ako se tijesto lijepi, zamotajte ga u prozirnu foliju i na neko vrijeme stavite na hladno
- Tijesto na pobrašnjenoj radnoj plohi razvaljajte na 1 cm debljine. Tijesto izrežite kalupićima
- Pecite tijesto u vrelom ulju dok ne postane zlatnožuto. Fanjke izvadite šupljikavom žlicom
- Fanjke ostavite da se dobro ocijede na kuhinjskoj rešetki. Još vruće uvaljajte ih u šećer ili u mješavinu šećera i cimeta
- Ostavite da se ohlade te pospite šećerom u prahu
Recept je preuzet s portala Gastro.hr