Školarci Slobodne aktivnosti 23. srpnja 2019.

Osim što su zabavne, aktivnosti u parku su i iznimno važne za zdravlje djece

Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ciljevi aktivnosti 'Volonteri u parku' su organizirati slobodno vrijeme za djecu i obitelj u parkovima, poticati usvajanje zdravih stilova života, razvijati prosocijalno ponašanje, njegovati međugeneracijsku solidarnost, omogućiti socijalnu integraciju djece s teškoćama u razvoju te očuvati životnu okolinu

Škola je završila, djeca imaju mnogo slobodnog vremena, a roditeljima počinje ponestajati ideja kako da im na što bolji način upotpune duge ljetne dane.

Dobru ideju imaju voditelji aktivnosti „Volonteri u parku“, koja je dio programa „Živjeti zdravo“ Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Ciljevi aktivnosti su organizirati slobodno vrijeme za djecu i obitelj u parkovima, poticati usvajanje zdravih stilova života, razvijati prosocijalno ponašanje, njegovati međugeneracijsku solidarnost, omogućiti socijalnu integraciju djece s teškoćama u razvoju te očuvati životnu okolinu. 

Pružanjem podrške obiteljima s djecom kroz strukturirano organizaciju slobodnog vremena i druženja unutar sigurnog i zdravog okoliša u parkovima i na dječjim igralištima, žele se senzibilizirati građani o potrebi očuvanja zdravlja i važnosti mijenjanja loših životnih navika.

 | Author: Promo Foto: Promo

Aktivnosti u parkovima se provode kontinuirano, u određenim parkovima svih županija Republike Hrvatske na zabavan i opušten način kroz tematski prilagođene igre, obilježavanje značajnih datuma te kreativne radionice. 

Aktivnost „Volonteri u parku“ pokrenuta je unutar Nacionalnog projekta „Živjeti zdravo“ kako bi djeci pružili mogućnost za aktivnim provođenjem slobodnog vremena vani na otvorenom u aktivnostima koje su im zabavne, a koje istovremeno imaju pozitivan učinak na sve aspekte zdravlja. Na ovaj način djeca se manje bave sjedilačkim aktivnostima poput gledanja jednog od ponuđenih ekrana te time umanjuju potencijalne rizike za razvoj bolesti. Provedba aktivnosti započela je u svim županijama Republike Hrvatske. Izuzetno smo zadovoljni provedbom, i djeca i roditelji reagiraju jako pozitivno i rado se uključuju u sve aktivnosti koje su za njih organizirane. U provedbu aktivnosti mogu se uključiti svi, i kao korisnici i kao organizatori aktivnosti. Posebno smo ponosni na brojne suradnje koje smo ostvarili s lokalnim zajednicama i nevladinim sektorom“, izjavila je Maja Lang Morović, prof. rehabilitator, voditeljica elementa „Zdravlje i okoliš“ i aktivnosti „Volonteri u parku“ projekta „Živjeti zdravo“.

Korisno svima

Udruga građana Sopot u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo nastoji promicati zdrave stilove života građana uvođenjem novih sadržaja koji potiču tjelesnu aktivnost i povećanjem razine higijene u prostoru gdje se to odvija. Prepoznali smo važnost ovog projekta „Živjeti zdravo“, a uključivanjem u aktivnost „Volonteri u parku“ naša Udruga dobila je dodatnu mogućnost za predstavljanje i osnaživanje vlastitih aktivnosti koje su usmjerene na poboljšanje uvjeta za provedbu zdravih stilova života a s ciljem prevencije ovisnosti kod mladih  i prevencije bolesti, posebno djece i osoba treće životne dobi“, kazao je Mladen Devčić, predsjednik Udruge građana Sopot.

 | Author: Promo Foto: Promo

Na aktivnosti u parkovima su pozvani svi koji žele provoditi slobodno vrijeme brinući o svom zdravlju. Naravno, djeca nisu jedina koja osjećaju pozitivne učinke boravka na otvorenom. Na ovaj se način također i mlade potiče na izbjegavanje ovisnosti i izbor zdravih ponašanja i navika, savjetuje roditelje o poticanju zdravog razvoja cijele obitelji, a korisno je i za umirovljenike željne zabave i druženja. 

Dobrobiti za zdravlje

Strukturirano slobodno vrijeme provedeno u prirodi, baveći se tjelesnom aktivnošću značajno doprinosi očuvanju zdravlja. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, najmanje 60 minuta dnevno tjelesne aktivnosti djece i 30 minuta takve aktivnosti odraslih, smanjuje rizik nastanka vodećih kroničnih bolesti. Boravak u parku pruža mogućnost svima, posebno roditeljima s djecom, za zabavno provođenje slobodnog vremena na otvorenom i dodatno povezivanje. 

 | Author: Promo Foto: Promo

O projektu „Živjeti zdravo“

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kao krovna javnozdravstvena ustanova, provodi Nacionalni program promicanja zdravlja „Živjeti zdravo“, u suradnji s mrežom županijskih zavoda za javno zdravstvo. Na temelju Nacionalnog programa nastao je projekt „Živjeti zdravo“ koji je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF) i trajati će od 2016.-2022. godine. Cilj projekta „Živjeti zdravo“ je unaprjeđenje zdravlja populacije putem smanjenja negativnog učinka bihevioralnih, biomedicinskih i sociomedicinskih rizičnih čimbenika te kreiranje okruženja u kojem je svim osobama u Hrvatskoj omogućena najviša razina zdravlja i kvaliteta života. Provedbom ovoga projekta želi se senzibilizirati i educirati građane o potrebi očuvanja zdravlja i usvajanja zdravih životnih navika, čime se može doprinijeti smanjenju obolijevanja od kroničnih nezaraznih bolesti koje su uzrok više od tri četvrtina smrti u Hrvatskoj. Projekt „Živjeti zdravo“ sastoji se od pet elemenata: Zdravstveno obrazovanje, Zdravlje i tjelesna aktivnost, Zdravlje i prehrana, Zdravlje i radno mjesto i Zdravlje i okoliš.

 | Author: Promo Foto: Promo

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.