Školarci Slobodne aktivnosti 28. srpnja 2019.

Kralj lavova - je li film prikladan za malu djecu?

Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako nosi iste divne poruke o odrastanju, odgovornosti, obitelji i životu kao i originalni film, radi fotorealizma može imati jači učinak na mlađu djecu. Pogotovo što se nasilja tiče - djeluje intenzivnije. Što nije loše, s obzirom da su životinje živa bića, za razliku od nacrtanih, pa je poželjno razvijanje empatije prema njima

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.
25 godina nakon animiranog “Kralja Lavova” o laviću Simbi - budućem kralju afričke savane, u kina je stigao spektakularni remake koji je učinjen fotorealističnom računalnom animacijom.

Izgleda poput dokumentarca s pravim životinjama-glumcima, koje usput govore i plešu. Iako nosi iste divne poruke o odrastanju, odgovornosti, obitelji i životu kao i originalni film, radi fotorealizma može imati jači učinak na mlađu djecu. Pogotovo što se nasilja tiče - djeluje intenzivnije. Što nije loše, s obzirom da su životinje živa bića, za razliku od nacrtanih, pa je poželjno razvijanje empatije prema njima.

Možda te zanima... Vole ga sve generacije: Kralj lavova u domaćim kinima Školarci

Film može poslužiti kao tema za razgovor o samopouzdanju i hrabrosti, ali i granicama mašte i stvarnosti ili recimo o napretku i utjecaju računalne tehnologije. Igra sinkroniziran na hrvatski, ali i u izvornoj engleskoj verziji, te u 3D, 2D i 4DX formatima.

Animirana obiteljska avantura, 118 min

Za djecu: 7+.

Za roditelje: Roditelji će s lakoćom uživati u filmu zahvaljujući fantastičnoj animaciji (vjeruj, neki će misliti da se radi o pravim životinjama!), ali i univerzalnim temama. Kino predstave “Kralja lavova” ionako su prvenstveno prepune odraslih bez djece.

Nasilje: Radi fotorealizma životinja nasilje djeluje intenzivnije, iako je zapravo sterilizirano kao i u ostalim Disneyevim filmovima. Primjerice, vidi se borba “pravih” životinja, ali bez ikakve krvi ili groznih detalja prisutnih u pravom životu kroz objektiv dokumentaraca.

Zastrašujući prizori: Iako nisu eksplicitni, ima ih podosta i sastavni su dio priče Simbinog odrastanja - ubojstvo oca, hijene koje pokušavaju ubiti laviće, lešinari koji žele pojesti Simbu… Mogu djelovati zastrašujuće uglavnom mlađoj i plahijoj djeci.

Rječnik: Pogodan za djecu.

Seks: Nema seksualnih prizora.

Tempo: Film je normalnog tempa poput originalnog filma, no traje skoro dva sata što bi moglo biti prenaporno nekoj djeci. 

Možda te zanima... Od Simbe do Else: 6 filmova koji dolaze u kina sljedeće godine Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.