Školarci Slobodne aktivnosti 19. travnja 2024.

Istjerivači duhova - Ledena prijetnja: Za roditelje željne nostalgije i djecu koja se žele upoznati s laganijim horor žanrom

Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

Točno za 40. obljetnicu “Istjerivača duhova“ u kinima je zaigrao 3. nastavak “Ledena prijetnja“. Radi se o obitelji mladih Istjerivača duhova koja se udružuje s originalnom ekipom kako bi spasili New York od novog ledenog doba izazvanim drevnim demonom Garrakom.

Roditeljima željnih nostalgije iz '80-ih vjerojatno će se svidjeti film, a oni koji djecu od 11+ godina žele upoznati s laganijim horor žanrom ovo bi im mogao biti pogodan film. Dakako, da bi se izbjegle neprospavane noći, pogotovo kod plahije djece, treba im prvo objasniti da se radi o izmišljenom svijetu stvorenom maštom i kompjuterskim vizualnim efektima. Začudo, nema pušenja u filmu (čak se pohvaljuje lik koji je prestao pušiti), ali zato se u jednoj sceni naglašava alkoholno piće kao komični element. Film površno provlači temu o obitelji i zajedništvu, no najviše izlazi na površinu otuđenost i neshvaćenost adolescenata, kojima je ovaj film i namijenjen.

Za djecu: 11+.

Za roditelje: Ako volite horor filmove, može vam poslužiti za prigodno upoznavanje djece sa žanrom. Naravno, tu je i nostalgija za franšizom “Ghostbusters“ koja se dosta uspješno provlači kroz cijeli film.

Nasilje: Uglavnom se svodi na uništavanje čovječuljaka od sljeza, ikonografskih likova iz prijašnjih filmova. Insinuira se piromanstvo koje je cijelu obitelj koštalo života.

Zastrašujući prizori: Kako se radi o duhovima, ima ih svakojakih koji se stalno pojavljuju - ljudski i čudovišni, komični i zastrašujući. Također, glavna junakinja nakratko sama odvoji dušu od tijela i tada ju duh zaposjedne. Neki ljudi se potpuno smrznu i raspadnu u ledene komadiće.

Rječnik: Ponešto pogrdnih riječi.

Seks: Uz nekoliko seksualnih referenci, tu je i spominjanje seksualne tamnice par puta od strane oduševljene djevojke u sceni otkrivanja tajne sobe s paranormalnim artefaktima. Maloj djeci će to promaknuti, no adolescentima neće, pa roditelje očekuje možda nelagodan razgovor o temi.

Tempo: Umjeren.

Možda te zanima... Treba li pogledati crtane filmove prije djece? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.