Školarci Slobodne aktivnosti 03. travnja 2024.

Dječak i čaplja: Oscarom ovjenčan animirani film

Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

Oscarom ovjenčan “Dječak i čaplja” djelo je najvećeg redatelja animiranih filmova današnjice - Hayao Miyazakija. Film je poseban po tome da je film stvaran 8 godina ručno crtanom animacijom na papiru, potpomognutom digitalnim alatima. Savršeno za inspiraciju likovno talentiranoj djeci.

“Dječak i čaplja” nije poput Miyazakijevog dječjeg klasika “Totoro”, već je prije na tragu Oscarovca “Princeza Mononoke” s težim temama i krvavijim prizorima. No obiluje slatkim bićima (Waraware!) i humorističkim situacijama po kojima su redatelj i studio Ghibli poznati. Spoj je fantazije i drame u kojoj adolescent Mahito mora prihvatiti smrt majke napuštanjem ratne stvarnosti i ulaženjem u čudesni svijet koji će oblikovati njega i poslijeratni svijet u kojem će odrastati. Film je višeslojno djelo koje poput dojmljivog sna potiče na razmišljanje i kao takav idealan je za adolescente koji se trebaju nositi s novim emocijama, odgovornošću i uspostaviti svoje “ja” u svijetu odraslih.

Film se prikazuje na izvornom japanskom jeziku s hrvatskim podnaslovima.

Za djecu: 12+.

Za roditelje: Odrasli mogu uživati u višeslojnim temama koje djeca ne mogu shvatiti, te predivnoj ručno crtanoj animaciji. Ništa slično ne postoji osim u opusu ovog legendarnog redatelja čija mašta nema granice niti u 83. godini života.

Nasilje: Prizor bullyinga u školi koji rezultira time da Mahito samoozljeđuje sebe lupajući kamenom u glavu (uz dosta krvi) ne bi li potakao pozornost prezaposlenom ocu i izbjegao školu.

Zastrašujući prizori: Navedeno samoozljeđivanje, groteskna transformacija čaplje, umiranje spaljenog pelikana, krvavo tranširanje golemog morskog bića, a đinovske papige u nekoliko navrata žele pojesti Mahita.

Rječnik: Primjeren je djeci.

Seks: Nema nikakvih prizora niti aluzija seksualne prirode.

Tempo: Normalan.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.