Školarci Slobodne aktivnosti 14. kolovoza 2023.

Evo zašto nije baš dobra ideja voditi djecu na film 'Barbie'

Foto: Promo Film Barbie nije prikladan za malu djecu
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

Prvi igrani film o popularnoj lutki “Barbie“ ružičasta je ekstravaganca koju medijska kampanja reklamira kao film za djecu, no radi se o egzistencijalnoj drami smještenoj u svijet fantazije. Kroz priču o Barbie koja napušta idealizirani Barbieland i odlazi u pravi svijet, progovara o buđenju svijesti pojedinca i nametnutim društvenim obrascima. Bavi se temama poput smrtnosti, smisla života, feminizma, patrijarhata, emancipacije... i roditeljima adolescentne djece može poslužiti za malo dublje razgovore.

Zbog toga filmu treba dati sve pohvale, no iako je imao veliki potencijal da na zabavan način podigne svijest o navedenim temama, to je učinjeno neuravnoteženo i isforsirano. Primjerice, rječnik je nekad toliko kompliciran da vjerojatno i odrasli imaju teškoća shvatiti o čemu se govori. Djeca sve to ne mogu percipirati, pa im barem u prizorima u Barbielandu preostaje gledati šarolike likove i scenografiju.

Na projekciji kojoj sam prisustvovala glasno oduševljenje djevojčica uoči filma brzo je utihnulo kako je film napredovao, a nekoliko djece s roditeljima je napustilo dvoranu. Film nema nasilja, no ima pogrdnog rječnika i sugestivnih seksualnih referenci.

Za djecu: 12+.

Iako se radi o filmu o najpopularnijoj lutki za djevojčice, prije svega je namijenjen adolescentima i odraslima, što je indicirano oznakom “12“ na kino repertoaru. Naime, teme filma, dijalozi i reference djeci neće biti razumljive i gledanje filma će im biti dosadno i besmisleno.

Za roditelje: Prvih pola sata filma koji se odvija u Barbielandu je naprosto očaravajući, pogotovo onima kojima je Barbie bila omiljena igračka u djetinjstvu. Nostalgija pomiješana s egzistencijalnim temama i referencama na kultne filmove “2001: Odiseja u svemiru” i “Matrix” dobrodošlo je osvježenje na filmskom repertoaru.

Nasilje: Nema nasilja.

Zastrašujući prizori: Nema zastrašujućih prizora.

Rječnik: Ima dosta pogrdnih riječi, pogotovo seksualnog karaktera. Zanimljivo je da neke uopće nisu prevođene, tako da “bimbo” (kurvica, blesača) postaje “bimbuša”(?).

Seks: Ima sugestivnih seksualnih izraza i prizora. Primjerice, scena u kojoj Barbie koketiraju s Kenovima, kada radnici u stvarnom svijetu dobacuju uvredljive seksualne komentare i komentiraju se genitalije. Također, Ken je u filmu uglavnom polugol i pokušava se udvarati Barbie.

Tempo: Normalan.

Možda te zanima... Kada je pravo vrijeme za prvi odlazak u kino? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.