Školarci Škola 07. travnja 2014.

Najbolje vrijeme za pisanje domaće zadaće

zadaća
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nakon škole najprije ručak i kratki odmor, zatim pisanje zadaće, a na kraju igra, gledanje televizije i druge aktivnosti - takav je dnevni raspored kod većine školaraca čije su mame aktivne na forumu Klokanice. Pročitajte i njihove stavove o pomaganju djeci u učenju te savjete naših stručnih suradnika

Na našem forumu, u temi Pisanje zadaće mame školaraca raspravljaju o tome kako je najbolje organizirati vrijeme nakon dolaska djece iz škole, kada bi djeca trebala pisati zadaću i koliko bi im odrasli u tome trebali pomagati. 

U obitelji čitateljice pod imenom Crvenkapica to izgleda ovako: "Prvo obaveze, onda zabava. Na taj način se ubrza i rješavanje obaveza. Kad smo pokušali obrnutim redoslijedom, zadaća se pisala sto godina."

Učenje, odmor, igra, slobodne aktivnosti

Mama Leona06 opisala je na forumu raspored svoje djevojčice koja ide u prvi razred: "Kada dođe iz škole, najprije pojede i malo odmori, kojih pola sata. Zatim je na redu učenje, jer navečer gotovo svaki dan ima neku aktivnost, pa ne znam tko bi ju natjerao na pisanje zadaće kasnije. Onda je na redu igra. Tako nam za sada odgovara, a ako primjetim umor, onda ću mijenjati sistem, za sada je ok."

Čitateljica dadls također ima kćer u prvom razredu, koja uvijek ima nastavu ujutro: "Poslije škole dođe na ručak, odmori se i tek onda ide pisati zadaću da je do četiri gotova. Nakon toga se igra, gleda crtić, prije večere pročita, odnosno ponovi gradivo, gricne voćku, večera, a onda je na redu pranje zubića i spavanac."

Koliko pomagati djeci?

Kad je riječ o tome koliko roditelji pomažu svojoj djeci u pisanju zadaća i učenju, mama Dubravka, čija kći ide u treći razred, na našem forumu piše da samo prekontrolira zadaće i ispita ju gradivo i da kod njih to dobro funkcionira.

Učiteljica Marica Jurec, koja je aktivna i u Udruzi hrvtaskih učitelja razredne nastave Zvono upozorava da zadaće mogu ponekad biti i uzrok sukoba između djece i roditelja. "Najčešće se ne mogu dogovoriti u koje vrijeme treba zadaću pisati i treba li roditelj i koliko pomagati svom djetetu pri tome. Djeci je ponekad potrebna pomoć oko zadaće i s pravom je očekuju od roditelja ili drugih starijih članova obitelji. No, to ne znači kako oni trebaju umjesto djeteta riješiti njegove zadatke. Dijete će se u tom slučaju naviknuti na trajnu pomoć i kada je doista treba, ali i kada može riješiti zadaću samo. Osim toga, pišući djetetu zadaću pokazujemo mu kako je nesposobno, nesamostalno i nespremno za školske obveze", kaže Marice Jurec, koja je objasnila i zašto djeca dobivaju zadaće.

Mama pod imenom tamazd kaže da joj kći najčešće sama napiše zadaću već prije nego što ona dođe kući s posla. "Ako slučajno nešto zapne, čeka mene, pregledam kad dođem i provjerim što treba čitati. Popodne ima trening dva put tjedno i vjeronauk, tako da riješi sve prije toga. A kasnije je igra i TV."

Zadaća je odgovornost djeteta 

Naša forumašica Frančo odgovornost za brigu o domaćoj zadaći u velikoj mjeri prepušta svojim kćerima: "Moje curke zadaću ne pišu baš odmah nakon škole. Prvo ručaju pa se malo odmore i tek onda pišu zadaću. Neće ona nikud otići, a i smatram da su preopterećeni i zadaćama i učenjem pa ne volim raditi pritisak na njih da ne zamrze školu. Isto tako i vikendom, odnosno subotom rade zadaću, jer nedjelja nam je prenatrpana drugim obavezama, kao što su gledanje televizije i posjete. One same odlučuju kad će pisati, no hvala Bogu znaju kad je najbolje pa su onda bez brige."

Psihologinja Dušanka Kosanović, voditeljica FamilyLaba Hrvatska, u našem članku Dvanaest stvari koje djetetu trebate reći o školi savjetuje roditeljima da djecu od početka uče samostalnosti i ne čine stvari umjesto njih. 

"Dajte do znanja djetetu da je zadaća njegov posao, odnosno da pripada njemu i nastavniku. Susrećem mnoge roditelje koji postanu ponovno učenici 1.-8. razreda, onda ponovo srednjoškolci i silno su frustrirani zbog toga. Čitaju lektire, pišu sastavke, nabavljaju plastelin kasno na večer po susjedstvu... Oblikujte svoj odnos prema ovome od samog početka i vidite želite li ponovo u školu. Ako odlučite da želite, onda nemojte biti frustrirani zbog toga", kaže Dušanka Kosanović, no ipak napominje:

"U redu je djeci pomoći oko zadaće ili lektire kada vas traže, no nije dobro preuzeti odgovornost za poslove koji pripadaju djeci, što roditelji često čine. Bitna je razlika između pomoći oko nečega i preuzimanja odgovornosti."

Kada vaše dijete piše zadaću i koliko mu vi pomažete u tome? Podijelite svoje iskustvo s drugim roditeljima na forumu!

Udžbenike i školski pribor po najboljim cijenama potražite na mondo.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.