Školarci Škola 07. studenoga 2013.

Ima li razred vašeg djeteta svoju web stranicu?

kompjuter dijete učiteljica škola
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Na web stranici razreda učitelj zajedno s učenicima objavljuje važne obavijesti i zadatke, fotografije i učeničke radove, a za roditelje je ona korisna jer tu jednostavnije dolaze do informacija, imaju bolji uvid u rad, prisutna je veća uključenost, a mnogi od njih formiraju roditeljski kutak i postaju suautori stranice

U današnje vrijeme učenici i roditelji su okruženi novim tehnologijama. Većina roditelja ima dostupan Internet na radnom mjestu, putem pametnog telefona ili kod kuće. Koristeći te spoznaje, učitelj je postao dio "društvene mreže" pružajući roditeljima, zajednici i svima koji sudjeluju u odgojno obrazovnom radu pogled u razredni rad otvorivši razrednu web stranicu.

Učenicima se tako usmjerava znatiželja na Internetu, proširuju znanja, oni tako uče nove načine rada i publicira se njihovo stvaralaštvo. Za roditelje je razredna web stranica korisna jer zahvaljujući njoj jednostavnije dolaze do informacija, imaju bolji uvid u rad, prisutna je veća uključenost, a mnogi od njih formiraju roditeljski kutak i postaju suautori stranice.

Od učitelja se u ovom slučaju očekuje bolja informatička osposobljenost, pa mu je i omogućeno učenje novih znanja i vještina putem online tečaja u stvaranju razredne stranice, te redovito ažuriranje, suradnja s roditeljima, komunikacija putem stranice s ostalim sudionicima u obrazovanju. Udruga hrvatskih učitelja razredne nastave Zvono izradila je besplatni informatički tečaj formiranja razredne stranice, koji je do sada završilo više od 120 učitelja, ali stranica koje su aktivne i redovito ažurirane je dvadesetak.

Kako napraviti web stranicu razreda?

Web stranica razreda je zapravo dokument koji omogućuje prezentaciju teksta, slika u digitalnom formatu, animacija, zvuka, poveznica (linkova) i sl. na Internetu, a dostupna je pomoću svoje web adrese. U današnje vrijeme dostupno je mnoštvo besplatnih alata/servisa za formiranje razrednih stranica. Za osnovni oblik dovoljno je osnovna informatička pismenost. Najpoznatiji alati za izgradnju razrednih stranica su Google Sites, Wix, Webbly, Webs te blogovi dostupni na različitim adresama.

Okvirni sadržaj jedne razredne stranice:

  • o nama, upoznajte nas
  • obavijesti
  • zadaci
  • učenički radovi
  • fotografije
  • lektira
  • zanimljivosti
  • kontakt/ pišite nam

Razredi koji imaju svoju razrednu stranicu duže vrijeme, opseg stranice povećavaju različitim igrama vezanim uz sadržaje rada pojedinog premeta, online učionicama, prostorom za međusobnu komunikaciju i sporazumijevanje (učenički blogovi) itd.

razredna we stranica | Author: missMAMA Foto: missMAMA

Prilika za druženje djece i roditelja

Objavljivanjem dječjih uradaka u fotogaleriji učenicima se omogućuje da osjete radost stvaranja, ali isto tako da vide rezultate svog stvaralaštva. Njihovo stvaralaštvo tako dobiva šire društveno značenje. U Webučionici učenici zajedno s roditeljima istražuju mjesečne zadatke i svoje uratke objavljuju. Tako se, osim učeničke edukacije, istovremeno događa i edukacija roditelja i ono najvažnije, roditelj i dijete zajedno provode vrijeme rješavajući određeni zadatak.

Objavljujući projekte na razrednoj web stranici djeca su dobivala povratne informacije u obliku komentara ljudi koji su posjećivali njihovu stranicu. Razredna stranica je otvorena, kao što je i Internet svijet u malom, pa se događaju zanimljivosti povezivanja različitih škola, kultura, učitelja i sadržaja. 

Zaključak roditelja, učenika i učitelja je da je razredna stranica dobar alat koji ne zamjenjuje "živu riječ i komunikaciju" ali koji daje uvid u rad, pruža sigurno mjesto učenicima za učenje i istraživanje, povezuje ih s ostalim učenicima u odgojno obrazovnom procesu.

Saznajte više o roditeljskoj zaštiti mališana od neprikladnih sadržaja, poziva i sms-ova na mobitelu ili računalu!

Ima li razred vašeg djeteta svoju web stranicu? Napišite nam u komentarima članka!

Udžbenike i školski pribor po najboljim cijenama potražite na mondo.hr

Pročitajte i druge članke u specijalu 'Djeca na internetu'

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.