Školarci Škola 30. kolovoza 2021.

Savjeti stručnjakinje: Kako pripremiti dijete za polazak u školu i što nikako ne bismo trebali raditi

Foto: Thinkstock ;Nova školska godina je pred vratima, a školske brige i obveze u mnogim obiteljima postaju glavna okupacija.
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nova školska godina je pred vratima, a školske brige i obveze u mnogim obiteljima postaju glavna okupacija.

Polazak u prvi razred osnove škole za cijelu je obitelj veliki događaj. Iako je većina mališana sretna i uzbuđena zbog novog životnog poglavlja, mnogi se susreće sa tjeskobom, bolnim razdvajanjem od roditelja te socijalnim neugodnostima. 

Kirsty Ketley je majka dvoje djece, savjetnica za roditelje i stručnjakinja za roditeljstvo, s više od 20 godina iskustva u radu s obiteljima. Za portal TheSun, Kestley otkriva kako pripremiti djecu za povratak u školu te kako uspješno izbjegnuti učestale "dobronamjerne" navike koje djeci (ali i roditeljima) nanose više štete nego koristi. Njezino pismo prenosimo u nastavku.

dijete slova učenje Možda te zanima... Trebaju li djeca naučiti čitati i pisati prije škole? Školarci

"Sljedeći tjedan moj najmlađi prvi put kreće u školu i osjećam se pomalo emotivno zbog toga jer mi je on posljednji. No, s mojom dvadesetogodišnjom karijerom savjetnice za roditelje, imam određena "insajderska znanja" o tome što mogu očekivati. I pritom mislim na ono što zaista mogu očekivati ​​tijekom prvog polugodišta. Znam da za mnoge roditelje postoje neka neočekivana iznenađenja...

Djetetu će biti potrebno više sna

Prvo što vam mogu reći je da će vaše dijete biti umorno. Ta potpuno nova razina umora može biti šok i za dijete i za roditelje. Možda ćete vidjeti da vaše dijete odjednom traži odlazak u krevet umjesto da se odupire spavanju. Ali bit će bolje kako vrijeme bude prolazilo. Moj je savjet bio da sve aktivnosti do školskih praznika svedete na minimum.

Roditelji često organiziraju previše aktivnosti tijekom tjedna, što doista ne pomaže. Možda ćete morati pomaknuti i vrijeme za spavanje. Neki roditelji brinu se da će njihova djeca ustajati u zoru ako to učine, ali neće, jednostavno im je u ovom periodu potrebno više sna. 

Vrtlog emocija pogodit će dijete, ali i roditelje 

Potpuno nove okolnosti i dodatni umor rezultirat će vrtlog emocijom, a prava je lutrija hoće li dijete jedan dan biti sretno ili tužno. Dugi oproštaji prije odlaska u školu ili govorenje djetetu da će vam nedostajati, nikako nisu poželjni jer će djetetu samo otežati cjelokupnu situaciju.  

Dugi oproštaji uz riječi poput "nedostajat ćeš mi..." samo će djetetu otežati cjelokupnu situaciju. Poznavala sam roditelje koji pokazuju svoju uzrujanost i tugu pred vratima učionice, što je naravno samo pogoršavalo stvari. 

Tjeskoba zbog razdvajanja

Povratak u školu također može izazvati tjeskobu zbog razdvajanja. Neka djeca to imaju od početka, a drugi ju počinju doživljavati nešto kasnije. Moj savjet je jednostavan; budite dosljedni u njihovoj rutini, pohvalite ih zbog hrabrosti i ne zadržavajte se pri odlasku.Dugi oproštaj ili govorenje djetetu da će vam nedostajati, iako dobronamjerni, djetetu će samo otežati i produžiti proces prilagodbe. 

Možda te zanima... Kako dijete naučiti vještini koncentracije i pažnje te im smanjiti tjeskobu i hiperaktivnost Vrtić

Pripremite se večer prije

Izlazak iz kuće na vrijeme izazov je za malu djecu, ali i roditelje pa je najbolje da večer prije spakirate školske torbe, napravite ručak i pripremite odjeću na naredni dan. 

Realna očekivanja su važna

S vremena na vrijeme može se činiti da vaše dijete nazaduje, primjerice zaboravi koristiti toalet i ne može se samostalno odjenuti. Ali ne brinite, sve je to potpuno normalno. Kad se naviknu na novu rutinu.

Kako bi se uspješno nosili s novim izazovima, budite dosljedni kada je riječ o vašim granicama te realni u svojim očekivanjima. Naime, ponekad roditelji stavljaju prevelika očekivanja na ramena svog djeteta i ne vide stvari iz njihovog kuta gledišta. Polazak u školu velika je stvar pa je empatija ključna.

Izbjegavajte "bombardiranje" pitanjima

Nakon završetka nastave, sigurno ćete htjeti znati kako im je prošao dan, ali nemojte bombardirati dijete pitanjima! To je naime velika greška, a dijete će vam vrlo vjerojatno reći da se "ne sjeća". Moj savjet je da pričekate da dijete samo ispriča kako je prošao školski dan. 

Naravno, imajte na umu da su sva djeca različita i da je ponekad najvažnije slušati vlastitu intuiciju i osluškivati potrebe djeteta. 

Možda te zanima... Što bi dijete trebalo znati prije nego što krene u školu Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.