Školarci Škola 25. kolovoza 2016.

Oprema za prvašiće - što im stvarno treba, a što ne treba?

škola, prvašić, školarka
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Učiteljica razredne nastave otkriva koji je pribor obavezan u torbi prvašića, a bez čega se ipak može te kako djetetu olakšati prilagodbu na nove školske obaveze

Roditelji vole da djeca pamte prvi razred, da pamte ugođaj novog trenutka u tom malom životu, nove stepenice u odrastanju. Zbog toga vole opremiti prvašića najbolje što mogu. Donosimo vam nekoliko savjeta u vezi toga:

Knjige i bilježnice

Neka budu omotane u prozirnu plastiku ili samoljepljivu prozirnu foliju. Učeniku je teško prepoznati koji je koji predmet ako ne vidi sliku naslovnice knjige. U početku zbog lakšeg snalaženja u torbi, na rub knjige za pojedini predmet zalijepite neki oblik po kojem će odmah prepoznati taj predmet. (primjer – ja sam svojoj kćerki zalijepila u gornji lijevi kut trokutić na sve knjige i bilježnice iz matematike, krug na sve knjige i bilježnice i PIDa, pravokutnik na pribor za hrvatski jezik).

Morate znati da mnogi nastavni predmeti imaju više različitih udžbenika (za 1. polugodište, za 2. polugodište, ponekad nastavni listići, zbirka zadataka…) pa je dobro razgovarati s učiteljem što je potrebno da dijete nosi u torbi da torba ne bi bila preteška ili postoji li mogućnost da dio knjiga bude u školi. Bilježnica kupite više, označite na svima ime i prezime, velikim tiskanim slovima, jer u razredu može biti puno Tomislava ili Ana pa je teško saznati kome koja bilježnica pripada.

Torba

Torba mora biti funkcionalna, ne najmodernija. Najbolji odabir torbe je da ju prvašić prije kupnje pokuša staviti na leđa, zatim objasnite učeniku da je to prazna torba, a da za školu u nju ide jako puno stvari. U torbu treba stati oko 4 do 5 udžbenika, 2 do 3 radne bilježnice, pernica, papuče, kutijica s užinom, pribor za tjelesni ili likovni, ponekad i neka igračka.

Zato neka vas ne zavaraju lijepe slike supermena ili nekog drugog lika iz crtića, nego razmišljajte da učenik tu torbu treba prenijeti od kuće do škole i od škole do kuće. Ako ima previše pregrada teško će se snaći u takvoj torbi. Osim prvih deset dana, naučite učenika da sam slaže torbu po rasporedu koji dobije u školu. Naučite li đaka da ćete uvijek vi to raditi, izrazit će bijes i nezadovoljstvo u 4. razredu kad ćete vi od njega tražiti da to preuzme.

Pernica

Roditelj kad kupuje pernicu kupuje „najčešće“ najveću, a tu je i najveća zamka. U velikim pernicama učenici se nikako ne snalaze. Uz sve to velika pernica zauzima jako puno prostora u torbi. U pernici je potrebno da budu barem dvije olovke, šiljilo, gumica, ravnalo, bojice (ne flomasteri) i to je sve. Ako učiteljica traži više, reći će vam, ali uglavnom ono najosnovnije nam je potrebno i  važnije nam je da je svaki dan pernica uredna, posložena s našiljenim olovkama, nego da ima 4 „kata“.

Pribor za tjelesni

Većina učitelja zamoli roditelje opremu za TZK koja se sastoji od kratkih hlačica (plavo/crveno, ali to ne traže svi) i bijele majice. Osobno nisam pobornik boja i uniformi, ali vodim se da oprema za tjelesni mora biti čista. Uz sve to potrebne su određene tenisice. U svom razredu tražim platnene tenisice na „čičak“ zbog kratkoće vremena za presvlačenje i zato što ne zauzimaju puno prostora u torbi. Na tenisice potrebno je s unutrašnje strane vodootpornim flomasterom napisati inicijale djeteta.

Pribor za likovnu kulturu

Svaki učitelj će obavijestiti koji pribor je potreban za likovnu kulturu. Ovdje ću napisati što ja zamolim svoje roditelje da kupe i kako da to poslože. Od pribora to su: dva smeđa i dva bijela kista (veći i manji), bijela tempera, vodene boje, crni deblji flomaster, flomasteri, škarice i ljepilo, olovka B, kolaž papir, čaša od deblje plastike, podloga za stol, plastelin…) Sav nabrojani pribor složite u kutiju od cipela, označite kutiju i pribor imenom djeteta, ponekad savjetujem da i kutiju oblijepite ukrasnim papirom da ju dijete lakše prepozna.

Kutak za učenje i pisanje zadaća

Učenik ne treba cijelu sobu za sebe, potreban mu je kutak, kutak koji će imati stol, na zidu ploču na koju se mogu lijepiti brze i kratke obavijesti, na stolu neka bude pribor za pisanje. I to je dovoljno. Učenika ohrabrite da će sam voditi brigu o urednosti u svom kutku, nemojte premještati stvari bez znanja prvašića jer će dijete izgubiti pojam gdje je što ostavilo.

Informativka

Važna veza između vas i učitelja/učiteljice. Na naslovnu stranicu napišite sve potrebne podatke o djetetu, vaše brojeve mobitela, broj osobe koja dolazi po dijete. U informativci će pisati svi važni podaci koji su bitni za vašeg školarca, informativka je također bilježnica u kojima ćete vi pisati učitelju/učiteljici ako će biti potrebe. Informativka je dvosmjerna komunikacija i kao takvu ju i koristite.

I tako smo na pragu prvog razreda. Zajedno odaberite udobnu odjevnu kombinaciju za prvi dan. Dogovorite se oko frizure i duboko udahnite, imate prvašića i počinje najljepše đačko doba, uživajte zajedno.

Udžbenike i školski pribor po najboljim cijenama potražite na mondo.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.