Školarci Škola 25. svibnja 2020.

Opet u školi: Koliko djece se vratilo danas u školu?

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Učenici razredne nastave vratili su se u ponedjeljak u škole koje su zbog epidemije koronavirusa bile zatvorene od 16. ožujka kada je uvedena nastava na daljinu.

Većina roditelja učenika nižih razreda u Hrvatskoj, nakon početnog komunikacijskog kaosa u kojem se nije znalo je li nastava od 25. svibnja obavezna ili ne, danas su svoju djecu ipak poslati na nastavu. Točan broj se još ne zna jer roditelji nisu trebali potpisivati izjave, a dijete će moći poslati i naknadno u školu. 

U Zagrebu: Polovica učenika razredne nastave je u školama

U osnovnim školama u Gradu Zagrebu polovica učenika razredne nastave u ponedjeljak je došla u školu, kazao je za Hinu pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić. 

"U 111 osnovnih škola u Zagrebu, 50,58 posto učenika od 1. do 4. razreda prisustvuje nastavi", kazao je Lovrić.

Dodao je da nema problema oko organizacije nastave učenika u školama koje su zatvorene zbog oštećenja uzrokovanih potresom. Ustvrdio je da su učenici raspoređeni u druge škole te da sve teče bez problema.

Lovrić nije želio komentirati činjenicu da polovica učenika ipak nije došla u škole nakon što su u ponedjeljak počele raditi po novim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koje omogućavaju organizaciju nastave za sve učenike u razredu. 

"Na mrežnim stranicama Vlade piše da dolazak nije obvezan, kao što je i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak rekla da su škole otvorene, ali ne i da je dolazak obvezan", ustvrdio je Lovrić. 

Učenici razredne nastave vratili su se u ponedjeljak u škole koje su zbog epidemije koronavirusa bile zatvorene od 16. ožujka kada je uvedena nastava na daljinu.

Možda te zanima... Kako će izgledati nastava u školama, gdje će učenici jesti i kakve odmore će imati? Školarci

'Jako smo sretni, došlo nam je 60 posto učenika'

"Naša škola ima oko 1000 učenika, a imamo 486 učenika od 1. do 4. razreda i iznenađeni smo koliko je djece došli u školu, preko 60 posto. Umorni smo od online nastave, svi su bili 24 sata za tabletima, računalima i televizorima. Jako se radujemo što su djeca opet došla", poručila je Vesna Ružić, ravnateljica Osnovne škole kraljice Jelene u Solinu. Kaže kako je nju, ali i sve djelatnike razveselio hihot djece.

Prema dodatnim uputama koje je izdao Hrvatski zavod za javno zdravstvo, škole su napravile raspored ulazaka u školu, djeci prije dolaska u školu treba izmjeriti temperaturu, dijete u školu i iz škole treba pratiti uvijek jedan roditelj, pred školom se trebaju držati razmaka od 1,5 metar, a i iz škole će djeca odlaziti po točno određenom rasporedu. 

Tako je i u solinskoj osnovnoj školi. Svaki djelatnik ili roditelj koji uđe u školu mora obavezno dezinficirati ruke, nakon čega im se mjeri temperatura, a zatim se upisuju na listu s imenom, prezimenom i temperaturom. 

Ravnateljica Ružić dodatno je objasnila proceduru. 

"Djelatnicima smo prvo izmjerili temperaturu, a djeci su izmjerili roditelji prije nastave. Ako je povišena temperatura obavještavaju učiteljicu da neće doći. I djeca češće peru ruke tijekom nastave, ne dezinficiraju se", objasnila je Ružić. Djeca su, pri ulasku u školu, odvojena od nastavnika i s ulaza idu odmah u zahod prati ruke. 

Iako je sretna što su se neka djeca vratila u školu, ravnateljica Ružić smatra da su se trebali vratiti i osmaši

"Oni idu u novu školu, u nove izazove, i bore se za ocjene. Učitelji su tu da im detaljnije objasne sve što ih zanima. Roditelji su puno pomagali osmašima doma, ali imali smo i problem sa "spavačima", onim učenicima koji nisu pretjerano aktivni i koje smo stalno trebali opominjati da ostvare što bolji rezultat".

Možda te zanima... Divjak: 'Djeci je mjesto u školama!' Mama školarca: 'Neka struka konačno odluči moraju li učenici u školu!' Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.