Školarci Škola 26. siječnja 2022.

Nova pravila za škole: Sve djeca će se testirati prije škole

Foto: Marius Becker/DPA
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Testiranja bi se radila brzim antigenskim testovima, ponedjeljkom, kod kuće, a sve bi trebalo početi kroz desetak dana. Time se želi doskočiti problemu sve većeg broja učenika u samoizolaciji

Sve veći broj zaraženih izaziva probleme i u školama. Sve je veći broj razreda koji završavaju u izolaciji, a online nastavom nitko nije zadovoljan. Odluke o samoizolacijama donose se doslovce od razreda do razreda, zbog čega su neka djeca u samoizolacijama bila i više puta, a nisu bila bolesna. Kao alternativa predlaže se testiranje djece svaki tjedan brzim antigenskim testovima kako ne bi morala u samoizolaciju.

O tome govore i u Ministarstvu, gdje su za 24 sata neslužbeno potvrdili i kako se razgovara o modelima i mogućnostima primjene testiranja. Cilj je ukinuti samoizolacije u potpunosti, na čemu se radi i u drugim europskim zemljama poput Belgije. Sredstvo za to su, kažu nam, testiranja.

"Svima je u interesu da bude što je moguće prije da sa sva djeca iz samoizolacije vrate na nastavu u učionice. To je glavni cilj", kažu iz Ministarstva.

S testiranjem djece moglo bi se krenuti kroz desetak dana pa bi tako samo oni učenici koji su zaraženi trebali u izolaciju, doznaje Nova TV.

Škole sada treba opremiti testovima, a u Hrvatskoj je u izolaciji trenutno oko 30.000 učenika. U C modelu, potpunoj online nastavi je 255 osnovnih i srednjih škola, najviše u Osječko-baranjskoj županiji.

"Da se ti testovi podjele učenicima, njihovim roditeljima. Da ih se primjerice ponedjeljkom, prije nego odu školu, brzoantigenski provjeri njihovo stanje. Oni svi koji bi bili negativni, ne bi automatski išli u samoizolaciju nego bi kao negativni ostali u razredu", pojasnio je šef Stožera Davor Božinović.

A prema novim pravilima u samoizolaciju ne moraju cijepljena djeca, kao ni ona preboljela i cijepljena jednom dozom, bez obzira na to kada su se cijepili. U Hrvatskoj je trenutačno cijepljeno više od 60.000 djece. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.