Školarci Zdravlje osnovnoškolca 13. prosinca 2021.

Cjepivo za djecu od 5 do 11 godina stiglo u Hrvatsku, cijepljenje kreće ovog tjedna

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Cjepivo za djecu od pet do jedanaest godina danas stiže u Hrvatsku. Liječnici pozivaju roditelje da cijepe svoju djecu, osobito onu koja su u riziku

U Hrvatsku je danas stiglo 48 tisuća doza Pfizerovog cjepiva za cijepljenje djece od 5 do 11 godina. Dobar dio roditelja koji je cijepio stariju djecu nazivao je epidemiologe i interesirao se za cjepivo.

"Ide distribucija diljem Hrvatske, tako da cijepljenje počinje tijekom ovog tjedna. Vjerojatno u većini županija negdje oko srijede ili četvrtka", kazala je Ivana Pavić Šimetin.

Djeca se mogu cijepiti na cijepnim punktovima, ali i kod obiteljskih liječnika i pedijatara. Primaju se dvije doze. Cjepivo je drugačije od onog za odrasle. Doza je manja.

"Doza je tri puta manja nego za odrasle. Trideset mikrograma je doza za odrasle, a deset mikrograma za djecu", objasnila je zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Za djecu od 5 do 11 godina odobren je Pfizer, a oni od 12 do 18 godina cijepe se Pfizerom i Modernom. Do sada je prvu dozu primilo 6279 djece u dobi od 12 do 14 godina te 55.486 u dobi od 15 do 19 godina. Što se nuspojava cjepiva za malu djecu tiče, zabilježeni su crvenilo i oticanje na mjestu primjene cjepiva, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima i vrućica. Slučajevi miokarditisa, prema sadašnjim podacima, događaju se rjeđe nego kod tinejdžera.

"Procijepljeno je na milijune adolescenata u svim zemljama svijeta i taj broj raste iz dana u dan. Preliminarne studije su pokazale da mladi itekako dobro reagiraju i imaju dobar imunološki odgovor. Komplikacija cjepiva u toj dobnoj skupini - nema", kazao je  prof. Vladimir Mićović, ravnatelj NZJZ Primorsko-goranske županije za HRT.

"Djeca koja imaju astmu, takvih ima doista puno, djeca koja imaju prekomjernu tjelesnu masu, a takvih je sve više, a ne može škoditi ni zdravoj djeci", kaže doktor Goran Tešović, piše Dnevnik.hr. On savjetuje cijepljenje djece, posebno one s kroničnim komorbiditetima jer postoji opasnost od multisistemskog inflamatornog sindroma koji je zabilježen kod oboljele djece. Relativno je rijetka komplikacija, ali teška.

"Od nje najčešće obole prethodno zdrava djeca. Prema tome, cijepljenje štiti i od te komplikacije. Ja znam da će netko reći da to nije istina jer se opisao postvakcinalni multisistemski inflamatorni sindrom. Da, ali ne kod djece. Nego kod odraslih ljudi. Prema tome, ima smisla cijepiti sve. Ali ne zaboravimo cijepiti kronično bolesne", zaključio je Tešović.

Sljedeća isporuka cjepiva za djecu očekuje se u ožujku.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.