Roditelji Proslavi s nama Svjetski dan djece! 26. studenoga 2021.

Psihologinje savjetuju kako razgovarati s djecom o koronavirusu

Foto: Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Koordinatorice savjetodavnih linija Hrabrog telefona Ana Ercegović, mag.psych, Kruna Crnjak, mag.psych i Iva Jureković, mag.psych. kažu da ne treba izbjegavati razgovor o pandemiji u kojoj živimo, ali informacije treba prilagoditi djetetovoj dobi kako bi ih bolje razumjelo, ali i vidjelo da je roditelj uz njih

Pandemija utječe na sve dobne skupine, od najstarijih do najmlađih, a ni sami roditelji se ne znaju kako postaviti sa svojom djecom. Sa svih strana preplavljeni smo informacijama o koronavirusu pa je razumljivo da i djeca mogu osjećati zabrinutost i postavljati puno pitanja o virusu i bolesti. Još od početka pandemije, susreta s protuepidemijskim mjerama, činjenicom da postoji novi virus kojim se možemo zaraziti pa do vijest o zarazi članova obitelji, prijatelja, većina roditelja nije sigurna kako razgovarati s djetetom o svemu tome.

Mnogi se pitaju treba li objasniti što se događa u svijetu, a s druge strane ne dopustiti da strahovi i tjeskoba koju i roditelji osjećaju utječe na djecu i obitelj.

Ne skrivajte emocije pred djetetom

"Na promijenjene životne okolnosti kakve je donijela pandemija ne postoje prave i krive reakcije te emocije koje bi ili ne bi trebalo osjećati - svaka je djetetova reakcija prihvatljiva i u redu. Zato je važno djetetu dozvoliti svaki osjećaj, ne izbjegavati ga niti umanjivati. Isto tako, svoje emocije ne treba skrivati pred djetetom", savjetuju psihologinje i koordinatorice savjetodavnih linija Hrabrog telefona i objašnjavaju da ako se zbog okolnosti koje proživljavate osjećate zabrinuto, tužno ili zbunjeno, u redu je djetetu to reći jer djeca uočavaju i osjećaju roditeljeve promjene raspoloženja čak i kada im o njima ne govorimo. 

"Možete mu reći kako se u tom trenutku osjećate nervozno ili tužno, pa čak i da vam treba malo vremena da se odmorite, no naglasiti mu kako ste i dalje tu za njega te kako ćete mu se posvetiti malo kasnije", kažu, ali također dodaju da ako se ipak osjećate preplavljeno brigama i vrlo intenzivnim emocijama, dobro je prije provođenja vremena s djetetom pronaći načine da se i sami opustite. 

"Potrebno je pronaći vrijeme za stvari u kojima uživate i koje vas opuštaju, ali i podijeliti svoje brige i opterećenja s drugima. U ovim izazovnim vremenima nemojte zanemariti važnost brige za sebe i primanja podrške. Razgovor i dijeljenje svojih teškoća s bliskom osobom ili stručnjakom može osnažiti vaše kapacitete kako biste što efikasnije ispunjavali svoju roditeljsku ulogu“, savjetuju psihologinje.

Nemojte izbjegavati razgovor o toj temi i prilagodite ga djetetovoj dobi i razini razumijevanja

No u razgovoru s djetetom o samoj pandemiji, psihologinje savjetuju da nastojite sadržaj prilagoditi djetetovoj dobi i razini razumijevanja. Važno je pokazati otvorenost i spremnost na razgovor o temi pandemije i ne je izbjegavati jer dijete će neizbježno u svojoj okolini, od vršnjaka ili iz medija čuti informacije o trenutnim događajima vezanim pandemiju, a koje ne moraju biti ispravne. 

"Izbjegavanjem razgovora o tome kod kuće dijete ne dobiva priliku izraziti brige i osjećaje koje u vezi toga može imati te može vjerovati u krive informacije. Ne treba čekati dijete da vam se dijete u vezi ove teme obrati, već je poželjno potaknuti razgovor čime imate prilike da ispravite moguće krive informacije koje dijete ima, ali mu i pokažete vam se uvijek može obratiti", kažu psihologinje i dodaju da je u razgovoru s djetetom važno biti iskren te je u redu priznati ako nemate odgovor na neko pitanje. 

Kako objasniti predškolskoj, školskoj djeci i adolescentima

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Psihologinje navode i neke općenite smjernice u razgovoru o ovoj temi ovisno o dobi djeteta. 

Predškolskoj djeci ne treba pojašnjavati prirodu zaraze virusom i njegova širenja, već je dovoljno usmjeriti se na higijenu i ponašanja koja su važna da ostanu zdravi, poput pranja ruku.

U razgovoru s djecom školske dobi može se malo šire objasniti što je virus, na koji se način širi te na koji način možemo spriječiti širenje, ali i pojasniti da svako kašljanje ili šmrcanje ne znači da su zaraženi koronavirusom.

S adolescentima je dobro i razgovarati o informacijama iz medija kojima su izloženi te ih usmjeravati na provjerene izvore.

Kao društveno odgovorna tvrtka, PEPCO Hrvatska redovito sudjeluje u projektima i akcijama pomoći djeci i kroz donatorske aktivnosti redovito podržava rad dječjih udruga i domova za djecu. Osim toga, PEPCO vodi računa da u ponudi proizvoda uvijek ima širok raspon proizvoda za djecu svih uzrasta koji su zbog svoje pristupačne cijene dostupni svim roditeljima. Poopeys pelene odlikuje kvaliteta izrade i povoljna cijena. Dostupne su u svim PEPCO trgovinama diljem Hrvatske. Kupnjom Poopeys pelena u razdoblju od prosinca 2021. do svibnja 2022. pomoći ćete obnovu sisačke bolnice stradale u potresu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.