Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 26. veljače 2020.

Nemojte dovoditi zdravu djecu na testiranju u zaraznu, riskirate da 'pokupe' nešto

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ministar zdravstva Vili Beroš te iz HZJZ-a mole ljude da se ne javljaju u zaraznu, osim ako su bili u talijanskim pokrajinama Lombardiji i Venetu

U Zagrebu se pojavio uznemirujući trend dovođenja zdrave djece na testiranje u Kliniku za infektivne bolesti dr. 'Fran Mihaljević', piše 24sata. Zdravstveni djelatnici apeliraju na roditelje da to ne rade jer riskiraju da im djeca stvarno ne pokupe nešto, a još im i otežavaju posao i miču koncentraciju s onih kojima stvarno treba pomoć i koje treba testirati na koronavirus. Isto je ponovio i ministar zdravstva Vili Beroš koji moli roditelje i sve ostale da se ne javljaju u zaraznu, osim ako su bili u talijanskim pokrajinama Lombardiji i Venetu koje su pogođene koronavirusom.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kažu kako nema potrebe da svi koji imaju simptome prehlade, a nisu bili u talijanskim pokrajinama Lombardiji i Venetu u zadnja dva tjedna, dolaze epidemiolozima i u zaraznu bolnicu. Dovoljno je da se jave svom liječniku obiteljske medicine.

Svi koji su u zadnja dva tjedna bili u spomenutim pokrajinama na sjeveru Italije, bez obzira imaju li kašalj ili povišenu temperaturu ili ne, trebali bi se javiti liječniku epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112. 

Zbog povećanog interesa javnosti i medija, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakoga će dana u 15 sati na svojim mrežnim stranicama objaviti najnovija saznanja u vezi koronavirusa

Možda te zanima... Možemo li očekivati zatvaranje škola zbog koronavirusa? Školarci

Što ako dijete ima simptome?

Inače, 24sata prenosi da je petero maloljetnika zaraženo koronavirusom u Italiji. Četvero ih je u Lombardiji i jedan u Venetu. U Lombardiji je dvoje hospitalizirano. U bolnici je curica od četiri godine, zaražena su dva 10-godišnjaka i jedan 15-godišnjak. 

"Za sve liječnike vrijede ista pravila i upute koje izdaje Ministarstvo zdravstva. Sada je vrijeme kada je više djece sa simptomima povišene tjelesne temperature, curenja nosa, jer borave u zatvorenim prostorima, vrtićima, shopping centrima, nisu toliko na svježem zraku, pa su sklonija virozama", kaže pedijatrica mr. sc. Giovana Armano i objašnjava da su mjere opreza iste kao i kod gripe i viroze i tijekom zimskih mjeseci:

"Čuvati se infekcija, održavati higijenu, ne provoditi vrijeme u zatvorenim grijanim prostorima poput trgovačkih centara, a što se tiče korone, najvažnije je informirati se samo iz provjerenih izvora, službenih stranica Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ne 'guglati' i čitati neprovjerene vijesti na Internetu jer se tako širi nepotrebna panika".

Naravno liječnik će pomnije pregledati ljude koji su bili na putovanju u Italiji, ali obitelji i djeca koji nisu putovali ili bili u kontaktu s nekim tko je putovao izvan zemlje nemaju razloga za paniku.

"Nema potrebe za maskama, a nema potrebe ni za zatvaranjem vrtića. U 80 posto slučajeva simptomi su isti kao kod gripe i viroza, a ugroženiji su ljudi s oslabljenim imunitetom, onkološki pacijenti... Budući da se radi o virusnom oboljenju, liječi se kao i sve respiratorne infekcije, a ako dođe do komplikacija, može se liječiti i antibioticima", rekla je pedijatrica Armano.

Možda te zanima... Roditelji masovno kupuju beta-glukan za djecu, pitali smo pedijatricu pomaže li Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.