Školarci Škola 10. rujna 2019.

Grad Slavonski Brod: 'Žao nam je ako je zbog krive procjene, umjesto pun smijeha, za neke prvi dan škole bio stresan'

Foto: Franjo Lepan/24 sata
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Fotografija dječaka koji uplakan sjedi na stepenicama brodske škole rastužila je i naljutila javnost.  Iako ima pravo na njega, osmogodišnji dječak prvi dan škole nije dobio asistenta u nastavi. O cijelom slučaju oglasio se i Grad kao osnivač škole priopćenjem

Niti jedno dijete ne zaslužuje početak školske godine kakav je jučer imao osmogodišnji dječak. Hrvoje Kozmus, otac osmogodišnjeg dječaka s autizmom objavio je na svom Facebook profilu fotografiju svog uplakanog sina koji sjedi pred školskim vratima sam uz koju je napisao: "Škola za budućnost... Moj sin s posebnim potrebama (spektar autizma) sjedi ispred škole, čeka pomoćnika u nastavi... Pomoćnika nema... Nitko nam ništa nije htio reci prije iako smo bili u školi. Da bi danas saznali... Nema pomoćnika, na obuci je.. E i da... Jedan pomoćnik na troje djece... TROJE DJECE... Stvarno "krasno"... Hvala vam na "prekrasnom prvom danu škole"...".

Sanja Šimleša, autizam Možda te zanima... Znakovi autizma kod beba i predškolaca Vrtić

"Prošli tjedan supruga i ja smo bili u školi, htjeli smo sina pripremiti na školu, upoznati ga s učiteljicom i asistentom. Budući da je naš sin dijete s poremećajem iz spektra autizma, senzibilan je i nije mu ugodno u prostorima gdje je buka i puno ljudi, a treba mu vrijeme da se prilagodi na novi prostor, rekli su nam da u ponedjeljak, prvog dana škole, dođemo nakon priredbe. Došli smo u školu, priredba se odužila, htjeli smo da ga asistent odvede u učionicu da tamo pričeka, ali asistenta nije bilo. Ova fotografija nastala je kad smo čekali", rekao je Hrvoje u telefonskom razgovoru za missMAMA.

Otac prvašića s autizmom: 'Moj sin ostao je bez asistenta, htio sam iskočiti iz kože'

O cijelom slučaju priopćenjem oglasio se Grad Slavonski Brod kao osnivač škole.

Priopćenje prenosimo u cijelosti: 

U skladu s redovnom procedurom i stvarnim potrebama, Grad Slavonski Brod je od Ministarstva znanosti i obrazovanja zatražio suglasnost za uključivanje tri pomoćnika u nastavi za tri učenika prvoga razreda osnovne škole Bogoslav Šulek, za što je dostavljena sva tražena popratna dokumentacija. Temeljem toga, Ministarstvo je 28. srpnja 2019. izdalo suglasnost iz koje je vidljivo da se ista daje na uključivanje jednoga pomoćnika u nastavi za tri učenika pa je Grad, poštujući mišljenje resornog Ministarstva, donio Odluku o uključivanju pomoćnika u nastavi za tri učenika prvoga razreda.

djevojčica Možda te zanima... Djeci s autizmom pomažu roditelji, a ne medicina Vrtić

Naime, osnivač osnovnih škola, u ovom slučaju Grad Slavonski Brod, dužan je na temelju realnih potreba osnovnih škola Ministarstvu znanosti i obrazovanja podnijeti Zahtjev za dobivanje suglasnosti za uključivanje pomoćnika u nastavi ili stručnog komunikacijskog posrednika, nakon čega Ministarstvo analizira Zahtjev te daje ili odbija traženu suglasnost.

Provedbom projekta "Helping - faza III“ Grad Slavonski Brod osigurava pomoćnike u nastavi i stručne komunikacijske posrednike u svim osnovnim školama kojima je Grad osnivač. Kroz projekt je, u školskoj godini 2019./2020. zaposlen 51 pomoćnik u nastavi te 2 stručna komunikacijska posrednika koji će pružati pomoć 65 učenika.

Budući da je prvi dan škole za učenike prvih razreda osnovnih škola organizirana samo priredba u prisustvu roditelja, nakon čega je slijedilo upoznavanje s učiteljicom bez održavanja nastave, iz osnovne škole Bogoslav Šulek procijenjeno je da pomoćnici u nastavi učenicima prvog dana nastave neće biti potrebni. Žao nam je ako je zbog krive procjene, umjesto pun smijeha, za neke prvi dan škole bio stresan. Već od danas, kada kreće redovna nastava, pomoćnici će biti uz učenike kojima su dodijeljeni, o čemu su i roditelji pravovremeno obaviješteni.

Ines Lahorka Možda te zanima... 'Kako sam svog sina izvukla iz autizma' Roditelji

Ravnateljica: Ako je to propust škole, mi ga prihvaćamo

Ravnateljica je objavila što se dogodilo na prvi dan škole i zašto mališan nije imao asistenta u nastavi.

"Prvoga dana škole, prema našoj ustaljenoj praksi, učenici starijih razreda pripreme prigodan program dobrodošlice za prvašiće, tako je bilo i ove godine. Prvašići taj dan nemaju nastavu, već se upoznaju s razredom i učiteljicom koja će ih učiti. Asistenti su bili ujutro u školi, no obzirom da nema nastave, odlučili smo ih poslati kući tako da se djeca nisu upoznala s njima. Ako je to propust škole, mi ga prihvaćamo", rekla je ravnateljica Slavica Đurđević. 

Škola će tražiti dodatne asistente

Broj asistenata, konkretno u ovom slučaju kada je za troje djece s različitim dijagnozama određen jedan asistent, je svakako nedovoljan, stoga će škola tražiti od grada da se ministarstvu uputi zahtjev za dodatnim brojem u nadi da će im biti udovoljeno.

"Može se škola i izravno sa zahtjevom javiti ministarstvu znanosti i obrazovanja da se ne dopisujemo kako bi ovaj problem riješili što prije i svima na zadovoljstvo", rekla je Vesna Zlatarević, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Slavonskog Broda. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • marrias

    Pozdrav Prijatelji su Maria Guadalupe, ovdje sam kako bih informirao sve što sam doživio online kada sam tražio kredit. Izgubio sam mnogo novca tražeci zajam dok nisam upoznao VLADIMIRA FINANCIAL INVESTITORA. Tko mi je pomogao dobiti kredit od 60000 eura po kamatnoj stopi od 2%. Ako trebate kredit i ako ste ozbiljni, savjetujem vam da poslušate moj savjet i kontaktirate je putem  e-pošte: (vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com) Kontaktirajte putem aplikacije WhatsApp: +16014560144 za vaš zahtjev za kredit, hvala na slušanju

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.