Školarci Škola 10. listopada 2016.

Domaća zadaća ne pomaže djeci u samostalnom učenju?

domaća zadaća
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Vrlo malo djece zaista uči samostalno, već uglavnom roditelji sjede s njima i pomažu im. Također, djeca u pravilu teže rade ono što moraju

Jedno istraživanje, u kojem je sudjelovalo 10.000 djece pokazalo je da je domaća zadaća, tijekom većine školovanja, za djecu potpuno beskorisna, a čak može imati i negativan učinak za dječje obrazovanje.

Ispostavilo se da su djeca mogla mnogo više napredovati da su umjesto domaće zadaće, radila neke druge stvari. Ovo se ne odnosi na djecu u starijim razreda srednjih škola, kojima domaća zadaća zaista pomaže.

Kako roditelji ubijaju motivaciju djeteta za učenje?

Do sada je bila prihvaćena teorija da riješevanjem domaće zadaće djeca uče važnu vještinu - samostalno učenje. Ipak, pokazalo se da vrlo malo djece zaista uči samostalno, već da su uglavnom roditelji ti koji sjede s njima i pomažu im. Također, djeca u pravilu teže rade ono na što su primorani, pa bi alternativne metode edukacije bili mnogo učinkovitiji u učenju i obrazovanju.

Odgoj poput dresure blokira razvoj mozga

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.