Beba Zdravlje i njega bebe 03. travnja 2020.

Ovo su savjeti o pranju ruku za djecu s osjetljivom kožom

Foto: Guliver

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, prva je mjera zaštite od koronavirusa učestalo pranje ruku, što za djecu koja imaju osjetljivu kožu može biti problem zbog iritacija

U vrijeme kada svi panično peremo ruke i koristimo dezinfekcijske gelove, kod ljudi s osjetljivom kožom, naročito djece, to može stvoriti probleme. Iako su nam potrebni u borbi protiv bakterija, sapuni, dezinficijensi i antiseptici pripadaju skupini koja u dermatološkom smislu nije uvijek prijatelj koži te koja podosta remeti njezin pH i mikrobiom.

Zbog toga se javljaju razna oštećenja kože koja se očituju suhoćom, upalama, svrbežom i zatezanjima, a u težim oštećenjima dolazi i do pojave dermatitisa ili ekcema. Zato budi na oprezu kada je riječ o koži tvojeg djeteta.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Zaštita djetetova mikrobioma

Ljudska je koža prekrivena mikrobiomom - prirodnim ekosustavom mikroba na koži koji u interakciji s tijelom osigurava njegovo zdravo funkcioniranje i štiti kožu od vanjskih oštećenja. Upravo je ravnoteža mikrobioma, uz dobar imunološki sustav, jedan od čimbenika zdrave kože, zbog čega treba dobro pripaziti da se ne naruši. Budući da je moguće oštetiti ga, važno je djetetovu kožu pravilno njegovati kako ne bi došlo do težih oblika oštećenja.

Naime, rezultati istraživanja kojeg stručnjaci iz laboratorija La Roche-Posay provode posljednjih 25 godina jasno pokazuju kako upravo neravnoteža mikrobioma dovodi do ekcema i pojave kožnih oboljenja, poput atopijskog i seboreičnog dermatitisa, psorijaze, akni i brojnih drugih oboljenja.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Pravilno pranje ruku

Kako se koronavirus koji uzrokuje COVID-19 i dalje globalno širi, zdravstveni djelatnici naglašavaju kako je učestalo pranje ruku jedan od najučinkovitijih načina sprječavanja širenja infekcije. Evo nekoliko osnovnih koraka o pravilnom pranju ruku za djecu s osjetljivom kožom:

  • Ruke namočiti u mlakoj vodi, nipošto toploj ili vrućoj jer to može izazvati iritaciju
  • Nasapunati ruke blagim sapunom koji ne sadrži sastojke koji mogu naštetiti koži
  • Ako dijete ima kožu sklonu atopiji, preporučuje se korištenje sindeta koji su nježniji prema koži i ne nadražuju ju
  • Temeljito istrljati ruke; dlanove, nokte i kožu između prstiju u trajanju od 20 sekundi
  • Obrisati ruke u pamučni ručnik (svaki član obitelji mora imati svoj ručnik)
  • Nakon svakog pranja obavezno nanijeti zaštitnu kremu koja obnavlja barijeru

 | Author: Guliver Foto: Guliver

''Unutar nekoliko minuta od pranja, poželjno je nanijeti njegujuću kremu koja je dovoljno hidrantna, a opet sadrži i lipide, kako bi kožnu barijeru vratili u prvobitno stanje - koje predstavlja optimalnu zaštitu.'', dr. Iva Bojčić, specijalist dermatovenerolog Kliničkog bolničkog centra Split.

Korištenje hranjivih proizvoda

Ako tvoje dijete ima iznimno suhu kožu sklonu atopijskom dermatitisu i alergijama, važno je koristiti sredstva koja čiste kožu bez iritacija, poštujući njezin prirodni zaštitni sloj, te izbjegavati one agresivne koje sadrže kemikalije. Primjer jednog takvog je i Lipikar Baume AP+M proizvod koji, osim što djeluje tako što trenutno smiruje kožu i djeluje protiv svrbeža, vraća ravnotežu mikrobiomu kože. U njegovom se sastavu nalaze prebiotici te sadrži pH-vrijednost koja savršeno odgovara koži. Također, Lipikar Baume AP+M obnavlja barijeru kože te djeluje protiv ponovna vraćanja i pogoršanja stanja. Odlična prednost ovog proizvoda jest ta što je formuliran za maksimalnu toleranciju, a može ga koristiti i cijela obitelj.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Za jačanje mikrobioma preporučuju se zdrava prehrana i navike, ali i odgovarajuća njega kože pomoću proizvoda koji održavaju ravnotežu mikrobioma, a koji sadrže prebiotike i čija pH-vrijednost odgovara koži. Stoga se pobrini da mikrobiom tvog djeteta ne dođe u disbalans i spriječi njegovo oštećenje na vrijeme.

Lipikar Baume AP+M i ostale proizvode iz Lipikar linije naruči iz sigurnosti doma iz ljekarne Švaljek, gdje te čeka popust od 20 % uz besplatnu dostavu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.