Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 16. prosinca 2019.

Bol kod djevojčica ne uzima se ozbiljno kao kod dječaka?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iznenađujuće je u ovoj studiji da su više žene te koje su procijenile da je bol kod dječaka puno jača nego kod djevojčica!

Novo istraživanje Sveučilišta u Yaleu otkrilo je da odrasli ozbiljnije shvaćaju bol kod dječaka nego kod djevojčica. Ova studija je proširena od studije iz 2014., a otkrila je da kad dječak doživljava neku bol, shvaćamo je ozbiljnije nego kod djevojčica iako se radi o istoj ozljedi ili razini boli. Također, žene će prije povjerovati da dječaka boli nego djevojčicu!

Objavljeno u Journal of Pediatric Psychology, tijekom istraživanja odraslima se pokazivao video djeteta za koje se nije moglo znati kojeg je spola, a bilo je u ordinaciji kod liječnika. Nakon što su odrasli odgledali video, jednoj grupi rečeno je da se dijete zove Samuel, a drugoj da je djetetovo ime Samantha. Tada se od odraslih tražilo da ocijene razinu boli koju dijete doživljava.

muška beba ženska beba curica dečko Možda te zanima... Dječaci su osjetljiviji od djevojčica u prvoj godini Beba

Iako su svi gledali isti video, odrasli su bol ocijenili jačom kad su vjerovali da se radi o dječaku.

"Istraživači su ovo pripisali podcjenjivanju boli ženske djece i precjenjivanju boli muške djece, što je kulturološki uvjetovano, ali znanstveno bez dokaza, poput mitova da dječaci jače podnose boli, a djevojčice su emotivnije", objasnili su iz Yalea.

Njihovo otkriće posebno je potvrdio stav žena koje su sudjelovale u istraživanju. Muškarci su ipak ocijenili bol sličnije kod dječaka i djevojčice, dok su žene procijenile da je bol kod dječaka puno jača nego kod djevojčica. Istraživači nisu bili sigurni zašto je to tako. 

Voditelj studije Brian Earp rekao je za CNN da ljudi možda imaju ovakvo razmišljanje: "Da bi dječak pokazao da ga toliko boli, vjerojatno ga doista jako boli". Joshua Monrad, drugi voditelj studije, rekao je za medije da se njegov tim nada da je ovim istraživanjem potaknuo više istraživanja na tu temu. 

Možda te zanima... Što senzibilni dječaci trebaju od svojih mama? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.