Vrtić Prehrana djeteta 06. studenoga 2013.

Zdrav doručak za vaše dijete

zobene pahuljice kaša
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kvalitetan doručak važan je za zdrav početak dana, a stručnjaci se slažu da je doručak ujedno i najvažniji obrok u danu. Neovisno o tome voli li vaše dijete žitarice s mlijekom ili nešto konkretnije poput omleta, ne dozvolite da ga preskoči. Mi vam donosimo pet prijedloga za zdravi doručak, a vi nam na forumu napišite što ujutro vaše dijete jede!

zobene pahuljice kaša | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zobene pahuljice s bademima i brusnicom

Sastojci:

  • 1 šalica vode
  • 1/4 šalice zobene kaše 
  • 1/2 šalice nemasnog mlijeka 
  • 1 žlica badema 
  • 1/3 šalice svježih ili zamrznutih brusnica 
  • 1 žličicu smrvljenih lanenih sjemenki 

Priprema:

  • Prokuhajte jednu šalicu vode. Dodajte 1/4 šalice zobene kaše. Kuhajte uz miješanje nekih 25 minuta dok zob ne omekša
  • Smanjite vatru na najmanje i kuhajte dodatne 3 minute, uz neprestano miješanje. Dodajte 1/2 šalice nemasnog mlijeka, jednu žlicu badema, 1/3 šalice svježih ili zamrznutih brusnica i jednu žličicu smrvljenih lanenih sjemenki

Ovo bobičasto voće i orašasti plod pružaju vašem organizmu potrebne vitamine i omega 3 masne kiseline

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

Sendvič | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Sendvič sa sirom, povrćem i jajetom

Sastojci:

  • pecivo sa sjemenkama
  • 1 tvrdo kuhano jaje
  • 2 lista salate puterice
  • kriška ementalera
  • kriška rajčice
  • 40 g sirnog namaza
  • 1 žlica naribane mrkve
  • 1 žlica klice alfalfa

Priprema:

  • Sirni namaz pomiješati s naribanom mrkvom i premazati pecivo s unutrašnje strane. Na to posložiti salatu, krišku sira, rajčicu i tvrdo kuhano jaje narezane na tanke kriške, po želji posuti klicama alfalfa ili rotkvica i začiniti sušenim bosiljkom i paprom

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

kajgana omlet | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Bijela kajgana s brokulom i sirom

Sastojci:

  • 1 1/4 šalice bjelanjaka
  • 3 šalice brokule, sjeckane (možete koristiti bilo koje zeleno povrće umjesto brokule) 
  • 1/4 nasjeckanog šalice cheddar sira (nemasnog) 
  • 4 kriške kruha od cjelovitog zrna, pržene 
  • papar i sol

Priprema:

  • Zajedno umutiti bjelanjke, sol i papar
  • Zagrijati malo ulja na tavi. Dodajte brokulu i miješajte dok ne dobije svijetlo zelenu boju
  • Dodajte jaje bjelanjke i pecite
  • Posuti sa sirom i pokriti tavu. Peći 30 sekundi ili dok se sir ne počne topiti
  • Preklopite omlet na pola i poslužite uz tost

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

zobeni prutići granola | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zobeni prutići

Sastojci za 12 prutića:

  • 3 šalice zobenih pahuljica
  • 1 šalica brašna (T-850 ili integralno)
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica praška za pecivo ili sode bikarbone (nije nužno)
  • 1/2 žličice soli
  • 2/3 šalice sirupa od jabuke, javorovog sirupa ili sirupa agave
  • 2/3 šalice suncokretovog ili kukuruznog ulja
  • 1/2 žličice praha vanilije
  • prirodni pekmez od višnje/marelice/šumskog voća

Priprema:

  • Pomiješajte suhe sastojke pa dodajte sirup i ulje
  • U nauljenoj plitici za pečenje (ili na masnom papiru) vlažnim rukama pritisnite pola smjese u tanki sloj, premažite pekmezom pa prekrijte ostatkom smjese. Možete peći i u jednom tanjem sloju bez premaza, ali onda smanjite vrijeme pečenja
  • Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva pa pecite oko 20 minuta, dok smjesa ne porumeni. Ohladite pa vlažnim nožem izrežite na prutiće

Recept Dunje Gulin preuzet je s portala Zdravakrava.hr

slani trokutići | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Punjeni slani trokutići

Sastojci:

  • 500g tankih kora za štrudle
  • Malo naribanog tvrdog sira za ukrašavanje (Gauda, Edamer...), suhi peršin ili origano, sezam

Nadjev:

  • 300g kuhanog vrata ili šunke u vlastitom soku narezano na rezance
  • 500g kravljeg sira
  • 1 vrhnje
  • malo soli
  • 2 jaja

Za premazivanje kora:

  • 0,5dcl vode
  • 0,5 dcl ulja
  • pola praška za pecivo (podgrijati)

Priprema:

  • Koru prepoloviti. Svaku polovicu premazati toplom smjesom za premazivanje kora. Lijevi kraj kore presaviti do sredine kore i desni kraj presaviti do sredine kore (tik do lijevog kraja kore). Premazati smjesom za premazivanje po sredini kore
  • Staviti nadjev (prethodno sve sastojke za nadjev zajedno sjediniti) po sredini kore te savijati koru u trokutić. Svaki trokutić premazati smjesom za premazivanje kora, ukrasiti ribanim sirom i po želji suhim peršinom, origanom ili sezamom
  • Peći na 180 stupnjeva 15 do 20 minuta (dok ne porumene). Od 10 kora dobijemo 20 trokutića

Recept Inge Bašić preuzet je s portala Zdravakrava.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.