Tko je obožavatelj slatkih deserata u kombinaciji s gorčinom limuna, uživat će u ovom jednostavnoj i osvježavajućoj slastici od kreme od limuna i piškota
Ako kremu od limuna napravite večer prije, sljedeći dan ćete jednostavno napraviti ovaj ukusni desert koji se ne peče, a koji se radi izravno u čaši iz koje ga jedete.
Sastojci:
- 10 piškota
- 2 šalice slatkog vrhnja
- 2 žlice šećera
- 1 šalica kreme od limuna za koju vam je potrebno: 4 žumanjka, 2 jaja, 200 g šećera, prstohvat soli, limunova korica, 180 ml limunova soka, 150 g maslaca
Postupak:
1. Posložiti piškote na papir za pečenje.
2. U većoj posudi, izmiksati slatko vrhnje s mljevenim šećerom.
3. Za kremu od limuna, žumanjke, jaja, šećer i prstohvat soli stavite u lonac te dobro izmiješajte pjenjačom. Sastojcima umiješajte koricu i sok limuna, a naposljetku dodajte maslac.
4. Smjesu zagrijte na laganoj do umjerenoj vatri neprestano miješajući. Uz miješanje, lagano kuhajte dok se maslac ne rastopi, a smjesa ne ugusti – 5 do 10 minuta.
5. Dok je još vruća, kremu procijedite u zdjelu kroz gustu cjediljku. Kremu izravno pokrijte prijanjajućom plastičnom folijom kako se tijekom hlađenja na vrhu ne bi formirala „kožica“. Krema će biti spremna za uporabu nakon par sati hlađenja u hladnjaku.
6. U čašu staviti 5 piškota, prekriti ih 1/3 kreme od limuna, potom 1/3 slatkog vrhnja, staviti preostale piškote, 1/3 kreme od limuna i ostatak slatkog vrhnja te na njega ostatak kreme od limuna.
7. Ohladite u hladnjaku, uzmite žlicu i uživajte!
Pročitajte više na Gastro. hr