Školarci 18. svibnja 2022.

Knjige koje slave umjetnost i približavaju je mladim čitateljima

Foto: Školska knjiga
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Preporuke knjiga za djecu i mlade uz Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja

Broj posjetitelja u svjetskim i domaćim muzejima polako raste, no još je daleko od pretpandemijskih godina. Prema podatcima koje je objavio Muzejski dokumentacijski centar u Hrvatskoj, pozivajući se na rezultate istraživanja britanskog The Art Newspapera, sto najposjećenijih muzeja svijeta prošle je godine zabilježilo 71 milijun posjetitelja što je skok od 31 posto u odnosu prema podatcima iz 2020.

Važan su dio muzejske publike djeca i mladi koji u hrvatskim školama imaju samo jedan sat vizualne i likovne kulture na tjedan, a to je nedostatno za kvalitetnu naobrazbu. Za usporedbu, satnica u većini zemalja Europske unije kreće se između dva i četiri sata na tjedan. Iskoristite Međunarodni dan muzeja (18. svibnja) i zajedno s djecom razgledajte neku zanimljivu izložbu. Pokažite im slikovnice i knjige koje mogu biti važan izvor informacija o svijetu umjetnosti.

Ovom prilikom izdvajamo kvalitetna izdanja Školske knjige u kojima mladi čitatelji mogu na jednostavan i zabavan način doznati kako valja promatrati umjetnička djela, propitivati njihovo značenje i stvoriti vlastito mišljenje. Doznat će, također, da muzeji mogu biti uzbudljive ustanove u kojima se otkrivaju fascinantne priče.   

Kako biti umjetnički buntovnik?

Katkad nam se umjetnost – osobito ona koja je izložena u muzejima – može činiti nepristupačnom i nejasnom. Svi znamo da bi nas trebala zanimati, ali sva ta ozbiljnost čini je pomalo dosadnom, pa se pitamo čemu se uopće truditi. Knjiga Kako biti umjetnički buntovnik? iz temelja će promijeniti takvo razmišljanje! Uz zaigranu pratnju mačka Lea (buntovnika s razlogom!) ova ilustrirana knjiga vodi mlade čitatelje na neobičnu i nestašnu šetnju kroz povijest umjetnosti.

Umjesto da pred njih postavlja činjenice koje trebaju zapamtiti, mačak Leo vodi ih na putovanje na kojemu će upoznati povijest umjetnosti s pomoću zabavnih, ne toliko laskavih informacija o umjetnicima i njihovim modelima povezujući umjetnost s njihovom svakidašnjicom na humorističan način. Cilj je da mladi čitatelji dođu do vlastitih interpretacija poznatih umjetničkih djela i upoznaju se s manje poznatim anegdotama koje su pratile njihov nastanak. Leovo urnebesno pripovijedanje otkrit će im zanimljivosti o različitim aspektima vizualnih umjetnosti: portretu, nadrealizmu, antičkoj skulpturi, aktu, mrtvoj prirodi, apstraktnoj i, naposljetku, suvremenoj umjetnosti.

Tako će, primjerice, znajući kako funkcioniraju simboli, dešifrirati tragove u autoportretu Fride Kahlo. Razumijevajući nadrealizam, sami će odlučiti o čemu je riječ u apstraktnim crtežima Joana Miróa. Na temelju spoznaja o klasičnoj skulpturi otkrit će da antička umjetnost nije bila tako siva i dosadna kao što im se možda čini. Uza sve to, naučit će više o umjetnicima i umjetnicama iz cijelog svijeta i različitim umjetničkim pravcima tijekom povijesti.

Knjiga povjesničara umjetnosti Bena Streeta i ilustratora Jaya Daniela Wrighta, u prijevodu Ozrena Doležala, pokazuje da zaljubljenici u umjetnost ne trebaju znati „točneˮ odgovore, već upravo suprotno – stalno postavljati pitanja, promatrati stvari iz drugoga kuta i stvoriti vlastito mišljenje. Djeci daje samopouzdanje da na umjetnost odgovore na sebi svojstven način i – što je najvažnije – da se uz nju dobro zabave!

 | Author: Školska knjiga Foto: Školska knjiga

Povijest slika za djecu

„Povijest slika počinje u špiljama, a završava, barem zasad, s iPadom. Tko zna u kojem će smjeru krenuti u budućnosti?ˮ, pita se David Hockney, jedan od najpriznatijih svjetskih suvremenih umjetnika koji je zajedno s likovnim kritičarom Martinom Gayordom napisao knjigu Povijest slika za djecu u kojoj se o umjetnosti govori jednostavno i jasno. Pridružite se autorima i izvrsnoj ilustratorici Rose Blake na zadivljujućem putovanju koje nas upoznaje s poviješću slika. Zajedno ćete otkriti čudesan raspon umjetničkih djela: na zidovima špilja, prijenosnim računalima, telefonima, u časopisima, novinama, videoigrama i knjigama. Upoznat ćete i umjetnike koji su ih izradili, poput Van Gogha, Caravaggia, Leonarda, Magrittea, Degasa, Vermeera i drugih.

Ova će vam knjiga (u prijevodu Vedrana Pavlića) otvoriti oči i naučiti vas gledati svijet prepun slika. Zahvaljujući inovativnom pristupu temi, osvojila je Nove horizonte, posebnu nagradu Bologna Ragazzi Award 2019. „Povijest slika za djecu dar je za ljude svih dobiˮ, piše u obrazloženju ugledne nagrade. Djelo nije napisano kronološkim slijedom, ali u njemu ćete pronaći kronološki pregled alata kojima su se umjetnici služili i izuma koji su utjecali na njihov rad. Tu je i pojmovnik te kazalo manje poznatih riječi.

Slike koje se sviđaju autoru možda su sasvim drukčije od onih koje biste vi odabrali da pišete svoju povijest slika. Dok čitate ovu knjigu (ili dok vam je netko drugi čita), razgovarajte o onome što vidite. Kad gledamo slike, stvaramo vlastita gledišta. Upravo je to najljepše kad je riječ o umjetnosti!

 | Author: Školska knjiga Foto: Školska knjiga

Kako muzej živi

Postoji toliko knjiga o umjetnosti. U mnogima od njih možemo čitati o važnim slikarima i kiparima te upoznati njihova djela. U nekima se objašnjava kako se umjetnost razvijala tijekom stoljeća, a u drugima se daju upute kako crtati, slikati i oblikovati vlastita umjetnička djela. Raskošno ilustrirana knjiga Kako muzej živi drukčija je – vodi mlade čitatelje u svijet umjetničkih muzeja i galerija, otkriva im mjesta koja većina posjetitelja muzeja nikada ne vidi i upoznaje ih s ljudima s kojima se inače nemaju prilike susresti.

Ilustrator David Böhm i autori tekstova Ondřej Chrobák, Rostislav Koryčánek i Martin Vaněk upoznaju nas s poviješću muzeja i objašnjavaju kako se izlažu umjetnička djela, koje sve usluge omogućuju muzeji i na koji se način pripremaju izložbe. Čitatelji će doznati sve o blagu koje je u praškom dvorcu skupio rimsko-njemački car Rudolf II. te zašto se nepospremljen krevet i morski pas uronjen u alkohol mogu smatrati osebujnim umjetničkim djelima. Saznat će i to kako muzeji žive te tko sve radi u njima. Nakon što pročitaju ovu knjigu u prijevodu Vedrana Pavlića, djeca više neće smatrati muzeje dosadnim i nepristupačnim prostorima. Upravo suprotno, doživljavat će ih kao ustanove u kojima je mnogo zanimljivih događaja i neočekivanih susreta te u kojima se otkrivaju fascinantne priče.

I ovaj naslov dobio je posebno priznanje u kategoriji Dječja knjiga s temom umjetnosti na Sajmu dječje knjige u Bologni 2017. godine. „Osebujna knjiga koja ilustrira i objašnjava priču koja stoji iza povijesnih i suvremenih umjetničkih muzeja i galerija. Poziva mladog čitatelja da zaroni u stranice i istraži što se događa iza kulisa u muzejskom okružju. Zahvaljujući pristupačnom, lako razumljivom tekstu i ilustracijama, izvrsna je za učenjeˮ, preporučio je žiri Bologna Ragazzi Award 2017.

 | Author: Školska knjiga Foto: Školska knjiga

Frida Kahlo

Frida Kahlo, knjižica iz serije Mali ljudi, veliki snovi, predstavlja znamenitu meksičku slikaricu kojoj je umjetnost pomogla da preobrazi vlastitu sudbinu. Kad je bila tinejdžerica, teška joj je prometna nesreća zauvijek promijenila život. Ostavši nepokretna, počela je slikati u postelji. Njezini autoportreti, na kojima je pokazala bol i patnju, ali i strast prema životu te nagon za preživljavanjem, pretvorili su je u jednu od najslavnijih umjetnica dvadesetog stoljeća.

Na kraju inspirativne priče o njezinu životu pronaći ćete životopis s obiljem podataka i fotografija. Zahvaljujući snažnoj osobnosti, borbenom duhu i ljubavi prema slikarstvu, Frida je pobijedila nesreću koja joj je obilježila život. Usto, svojim je primjerom snažno nadahnula mnoge pojedince, baš kao i drugi junaci popularnog serijala Mali ljudi, veliki snovi, prodanog u četiri milijuna primjeraka diljem svijeta. U njemu autorica Maria Isabel Sánchez Vegara otkriva živote istaknutih osoba koje su ostvarile nevjerojatna dostignuća te ističe da je svatko od njih na početku bio samo dijete s velikim snom. Slikovnicu Frida Kahlo ilustrirala je Gee Fan Eng, a preveo Ozren Doležal.

 | Author: Školska knjiga Foto: Školska knjiga

 

 

 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.