Roditelji Zanimljivosti 22. rujna 2016.

Zašto mlađe generacije puno češće žive s roditeljima?

obitelj
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jedna od najznačajnijih promjena demografske strukture tijekom posljednjih desetljeća je smanjenje broja brakova kao zajednica i porast broja samaca

Kada je riječ o stanovanju, mladi su postavili novi trend jer prema američkim istraživanjima, koja u ovom slučaju oslikavaju i hrvatsku situaciju, po prvi put od 1880. godine veći broj mladih živi s roditeljima nego samostalno ili sa supružnicima, piše portal Zdrava Krava.

Veći postotak osoba od 18 do 34 godina starosti živi s roditeljima nego sa supružnikom, partnerom ili u nekom drugom aranžmanu. Nešto više od 32 posto osoba unutar navedene dobne skupine živi u roditeljskom domu, a nešto manje od 32 posto živi s patnerom ili samostalno.

Statistička razlika je možda mala, ali predstavlja veliku povijesnu promjenu u društvenim trendovima. Naime, u 60-im godinama prošlog stoljeća gotovo dvostruko više mladih je živjelo sa supružnikom ili partnerom, odnosno oko 62 posto, a što je veliki broj u usporedbi s današnjim postotkom manjim od 32 posto. Samo 20 posto osoba od 18 do 34 godina starosti je 1960. godine živjelo sa svojim roditeljima.

Suživot mlađih i starijih generacija

Američki istraživački centar, koji možemo poistovjetiti s Hrvatskim zavodom za statistiku, a bilježi ove podatke o preokretu kada je riječ o mladima koji puno više žive s roditeljima, posvetio je puno prostora pitanju zašto se to dogodilo. Osim sve očitijih razloga poput onih financijske prirode, mnogi od njih su psihološki.

Očito je kako sve više mladih živi s roditeljima nego sa supružnikom jer mnogi od njih nisu u braku. Jedna od najznačajnijih promjena demografske strukture tijekom posljednjih desetljeća je smanjenja broja brakova kao zajednica i porast broja samaca. Prema podacima istraživačkog centra, 1960. godine čak 72 posto odraslih Amerikanaca u dobi od 18 i više godina su bili u braku. Danas tek nešto više od polovine njih živi u bračnoj zajednici. Da broj samaca dramatično raste, potvrđuju izvješće koje čak uzima u obzir da neki žive u partnerskoj zajednici koja nije ozakonjena. 

Dijete više nije razlog za brak!

"Što se tiče činjenice da danas prevladavaju izvanbračne zajednice, zajednički život nije postao zamjena za brak. Drugim riječima, ne samo da je manje vjerojatno da će mladi stupiti u brak, nego je općenito sve veći broj njih bez partnera ili supružnika", stoji u izvješću PEW istraživačkog centra.

Manje poznati razlog suživota

Već smo spomenuli da su financije jedan od razloga zbog kojeg mladi žive s roditeljima. Drugi razlog je taj što većina njih nema partnera ili supružnika. Mnogi bi zaključili da mladi koji imaju financijske mogućnosti, a nemaju partnera, ipak odluče živjeti samostalno ili pak da bi trebali živjeti s cimerom ako ne mogu samostalno financirati stanovanje. Tu dolazimo do trećeg razloga, a to je taj da se u današnje vrijeme mladi puno bolje slažu s roditeljima nego što je to nekada bio slučaj. Možda zvuči nevjerojatno, ali je niz studija to i dokazao.

Dirljivo pismo majke kćeri zbog kojeg ćete više cijeniti svoje roditelje

"U 2013. je provedena anketa među roditeljima 18-29-godišnjaka te je oko tri četvrtine njih navelo da je je njihov odnos sa punoljetnim djetetom uglavnom pozitivan, a samo dva posto rekao je da je negativan. Čak je još više zapanjujuće, kada ih se upitalo o izvorima životnih užitaka, veći broj roditelja spomenuo je njihov odnos sa svojim odraslim djetetom (86 posto) nego njihov odnos sa svojim supružnikom ili partnerom (75 posto)", stoji u istom izvješću.

Pretpostavlja se da je pozitivan osjećaj između generacija rezultat čestih interakcija među djecom i roditeljima te međusobno podrške u malim usponima i padovima svakodnevnog života. Više od polovice osoba od 18 do 29 godina starosti te više od polovice majki, pa čak i očeva djece te dobi, imaju kontakt jedni s drugima svaki dan ili gotovo svaki dan.

Zdrava Krava

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.