Roditelji Zanimljivosti 31. siječnja 2020.

Omogući djetetu ludu noć u muzeju i to besplatno!

Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

I ove godine Noć muzeja ponudit će na tisuće programa u više od 210 muzeja i drugih baštinskih institucija diljem Hrvatske, od razgledavanja muzejskih zbirki, stručnih, znanstvenih, edukativnih i zabavnih sadržaja do koncerata, radionica

Večeras se održava petnaesta po redu Noć muzeja, manifestacija koja je započela 2005. godine s nekolicinom zagrebačkih muzeja koja je tijekom proteklih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja. 

I ove godine Noć muzeja ponudit će na tisuće programa u više od 210 muzeja i drugih baštinskih institucija diljem Hrvatske, od razgledavanja muzejskih zbirki, stručnih, znanstvenih, edukativnih i zabavnih sadržaja do koncerata, radionica. 

Možda te zanima... 19 stvari koje trebate napraviti s djecom prije nego krenu u školu Vrtić

Otvorenje 15. Noći muzeja održat će se u Muzeju za umjetnost i obrt koji ove godine obilježava 140. obljetnicu osnutka, a velike obljetnice su i središnja tema najduže muzejske noći u godini.

Uz stalni postav posjetitelje u MUO očekuje i dječji Orašar Escape Room s prikazom najljepših scena iz baleta Orašar, te baletni performans “Farewell My Muse”. 

U Muzeju suvremene umjetnosti posjetitelji će moći pogledati novootvorenu izložbu "Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma", u sklopu koje i film "Tajna Nikole Tesle" redatelja Krste Papića. 

Hrvatski prirodoslovni muzej sudjeluje izložbama o superorganizmima, fosilima, koraljima i skrivenim stanovnicima doline Neretve, a Arheološki muzej izložbom o Kseniji Vinski Gasparini, prvoj dami hrvatske arheologije te izložbom "Avari i Slaveni".

Tiflološki muzej nudi radionice izrade taktilnih slika te rješavanja križaljki.

 | Author: Davorin Višnjić/PIXSELL Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL

Tradicionalno među najposjećenima, Tehnički muzej Nikola Tesla uz stalni postav, ponudit će predavanja u kabinetu Nikole Tesle i Planetariju, za što treba preuzeti rezervaciju na blagajni muzeja.

Muzej grada Zagreba priprema "izložbeno - glazbenu čaroliju" s tri nastupa Zagrebačkih solista, uz izložbu kojom se obilježava 65. godišnjica rada tog svjetski priznatog ansambla, dok će Etnografski muzej organizirati pričaonice O šeširima i ljudima, uz izložbu "Kapa dolje!"  i predstaviti knjigu Iva Palčića o paškoj čipci.

Državni arhiv u Zagrebu donosi priče o gornjogradskim muzejima,  Hrvatski državni arhiv izložbu o tome kako je zagrebačka mumija stigla u Zagreb, te projekcije filmova iz fundusa Hrvatske kinoteke.

Možda te zanima... Što raditi s djecom, a da nije izlazak u park ili shopping centar? Vrtić

Hrvatski glazbeni zavod će otvoriti izložbu s najzanimljivijim glazbenim instrumentima iz svoje zbirke koja se čuva u MUO, nakon čega slijedi koncert studenata Muzičke akademije, dok će Hrvatski školski muzej na prošlost podsjetiti izložbom "Stoljeće djeteta u Hrvatskoj : djetinjstvo i školovanje u 20. stoljeću, ali i izradom plišanaca i igraonicom pikulanja.

Noći muzeja pridružili se fakulteti i škole

Akademija likovnih umjetnosti ima iznimno bogati program, uz izložbu radova iz Fundusa umjetnina i zbirke studentskih radova nudi niz radionica, portretiranje posjetitelja, mali maraton crtanja, projekcije animiranih filmova, dok Škola primijenjene umjetnosti i dizajna uz izložbu Domaće zadaće donosi, među ostalim, igranje društvenih igara te radionice po odsjecima.

 | Author: Davorin Višnjić/PIXSELL Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL

Fakultet elektrotehnike i računarstva podsjetit će kako su nekad izgledale igrice i računala, a Veterinarski fakultet uz stotu obljetnicu predstavlja arhitektonsku baštinu Zvonimira Vrkljana koji je projektirao zgradu, priređuje radionice na temelju divljih zvijeri i poziva posjetitelje da povedu svoje kućne ljubimce.

Možda te zanima... 10 najzabavnijih igara za jasličku i vrtićku djecu Vrtić

U Zagrebu će biti organiziran besplatan prijevoz na izvanrednim autobusnim linijama i u turističkom tramvaju. Mini autobus vozit će od Muzeja Mimare do Gornjeg grada, a izvanredna autobusna linija od Trga Mažuranića do MSU-a i natrag. Karte će se naplaćivati na redovnim linijama i na uspinjači, koja će voziti do dva sata iza ponoći. 

Popis muzeja i lokaciju po gradovima u Hrvatskoj pogledaj ovdje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.