Roditelji Zanimljivosti 24. studenoga 2017.

Kako odgajati djecu s više smijeha, a manje suza

obitelj, djeca, roditelji
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kroz projekt Stop obiteljskom nasilju nad djecom, udruga Najsretnija beba želi pomoći roditeljima da se lakše nose s izazovima roditeljstva, te im olakšati balansiranje između brojnih obaveza i obitelji

Danas je vrlo teško biti roditelj. Zapravo, roditeljima je danas teže nego ikad. Nekada su postojale velike obitelji gdje su jedni drugima pomagali u obavljanju svakodnevnih obaveza, te oko brige za djecu. Danas toga više nema. Roditelji su prepušteni sami sebi smatrajući da bi trebali znati sve potrebno o odgoju. Međutim, većina njih nema nikakvo iskustvo u odgoju. Mnogi su prvi put primili bebu u ruke kada su dobili vlastito dijete. 

Da bi položili vozački ispit mora se proći mjesece edukacije, polaganja ispita i vožnje. Za one koji su se odlučili na roditeljstvo, tako nešto smatra se nepotrebnim. Baš zato nakon iscrpljujućeg dana, te brojnih neuspješnih nastojanja da osujete dječje ispade bijesa, nepoželjno, te opasno ponašanje, roditelji često pribjegavaju fizičkom kažnjavaju. Sve to se može vrlo lako izbjeći već u najranijoj dobi s pravilnom komunikacijom. Kažnjavanjem dijete ne uči zašto nešto ne smije raditi, već razvija strah od roditelja ili prkos prema autoritetu. Agresivno ponašanje usvaja kao normalno!

Moderni roditelji danas su rastrgani između posla, obitelji i brojnih obaveza. Po svuda se pojavljuju priče o majkama koje su uspješne poslovne žene, požrtvovne majke i besprijekorne supruge. Od očeva se očekuje da se uključe u brigu i odgoj djece, a opet se zahtjeva da odrade brojne prekovremene sate, te dokažu lojalnost kompaniji. 

Zahvaljujući Zakladi Adris koja je prepoznala važnost problema, udruzi Najsretnija beba Hrvatska su dodijeljena sredstva s kojima može aktivno pridonijeti prevenciji obiteljskog nasilja nad djecom. Kroz projekt Stop obiteljskom nasilju nad djecom, udruga želi pomoći roditeljima da se lakše nose s izazovima roditeljstva, te im olakšati balansiranje između brojnih obaveza i obitelji.

Pod vodstvom certificirane The Happiest Baby edukatorice, Ive Brčić, polaznici će na radionicama saznati kako pomoću tehnika renomiranog pedijatra i stručnjaka za dječji razvoj, dr. Harvey Karpa, pravilno komunicirati s malom djecom, te na koji način potaknuti djecu na suradnju, odnosno da bolje slušaju roditelje.

Teme koje će se obrađivati su: 

  • emotivni i intelektualni razvoj djeteta
  • greške u odgoju i kako ih ispraviti
  • ispadi bijesa i kako ih smiriti
  • kako spriječiti opasno ponašanje
  • kada i kako reći NE
  • kako postaviti adekvatne granice u odgoju
  • kako privoljeti dijete na suradnju

Na radionice se obavezno prijavite na najsretnijabeba@gmail.com ili mob 098 900 8634 jer je broj mjesta ograničen.

O voditeljici:

Iva Brčić, predsjednica udruge Najsretnija beba Hrvatska, međunarodno je priznata The Happiest Baby certificirana edukatorica. Svoj rad je usmjerila prema educiranju roditelja kako smiriti plač beba i kolike, produžiti spavanje, zaustaviti ispade bijesa i izgraditi komunikaciju s djecom. Provodi prevenciju sindroma tresenog djeteta i obiteljskog nasilja nad djecom, te se bavi istraživanjem utjecaja medija na djecu i mlade. Kao stručna suradnica piše na portalima roditelji.hr, klokanica, u časopisu mama&beba, te je dio stručnog tima Abecede roditeljstva. Surađuje s vrtićima i školama, te gostuje na predavanjima na Učiteljskoj akademiji s temama vezanim za odgoj, te na Akademiji dramskih umjetnosti s temama vezanim za utjecaj medija na djecu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.