Roditelji Tata i beba posebna je veza 12. rujna 2019.

Prematanje pelena nije samo ženski posao: Što sve današnji tate rade?

tata beba pelene
Foto: Thinkstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tate ne 'čuvaju djecu', oni su isto roditelji kao i mame. Također, kad tate mijenjaju pelene, odijevaju i kupaju svoje bebe njihov odnos postaje jači

Istraživanja pokazuju da su današnji očevi više nego ikad prije uključeni u odgoj i brigu o djeci i to mijenja način na koji djeca doživljavaju svijet i sebe. Današnji tate su sjajni, a društvo im je dozvolilo da budu očevi kakve žele. Suvremeni tate ozbiljno shvaćaju roditeljstvo, provode tri puta više vremena sa svojom djecom u odnosu na muškarce od prošle dvije generacije i puno više rade tijekom tog vremena. Istraživanja provedena 1982. potvrđuju da 43 posto očeva nikad nije mijenjalo pelene. Danas je taj broj smanjen na tri posto što je izuzetno važno jer pokazalo se da kad tate mijenjaju pelene, odijevaju i kupaju svoje bebe njihov odnos postaje jači.

Glasuj za Supertatu!

"Bio sam s obitelji vani na večeri, a budući da sam kao tata jako uključen u brigu o bebi, rekao sam ženi da ću ja promijeniti pelenu našem sinu. Ušao sam u toalet i uopće nisam pomislio da tamo neće biti stola za mijenjanje pelena", ispričao je tata dvojice sinova, Scotty Schrier.

No, u tom restoranu nije bilo stola u muškom toaletu, a Schrier je primijetio da većina muških toaleta nije opremljena da bi ispunila potrebe današnjih modernih očeva. "Kao da svi misle da je to ženski posao, a nije. To je posao i mame i tate, oboje smo roditelji", rekao je.

Zbog toga je pokrenuo blog 'Dads Who Change Diapers', gdje nudi interaktivnu kartu na kojoj tate mogu pronaći mjesta koja imaju stolove za previjanje beba te je pozvao očeve na bojkot mjesta koja ih nemaju.

I glumac Ashton Kutcher, tata jednogodišnje Wyatt, ispričao je svoje iskustvo s ovim problemom, a prošle godine ponudio je mjestu koje ima stol za previjanje beba u muškom toaletu - besplatnu reklamu na svom Facebook profilu.

Mame nisu svjesne da su tate stručnjaci za smirivanje mališana

Iva Brčić, edukatorica programa 'The Happiest Baby' svjetski poznatog stručnjaka dr. Harveya Karpa, objašnjava da u današnjem društvu kada više nema velikih obitelji gdje svi međusobno brinu o djeci, tate su često jedina pomoć mamama. 

"Već za vrijeme trudnoće, tate imaju veliku ulogu. Oni su mamama potpora i stabilni oslonac kada ih preplave osjećaji i strahovi s kojima se mnoge suočavaju. Dok mame djeluju vođene emocijama, tate su tu da primjene logiku i umire ih. Njihova uloga je sve veća i na porodima. Više nisu samo promatrači koji nervozno čekaju u hodnicima bolnica ili slave sa svojim prijateljima dok mame odrađuju jedan od najtežih zadataka za ljudsko tijelo - porod. Tate usmjeravaju mame kada usred napora i umora odlutaju, uz njih dišu i proživljavaju trudove.", kaže te ističe da mame podsvjesno odgurnu tate od sebe i bespotrebno se opterete.

Nakon dolaska kući s djetetom, njihova uloga postaje još značajnija. 

"Sigurno si barem jednom čula da tata spava na kauču, kako bi se naspavao jer ujutro mora na posao. Naravno da mame to rade dobronamjerno i samo ih žele poštedjeti neprospavanih noći, ali zapravo tu počinju problemi. Beba poistovjeti dojenje i mamu sa spavanjem i nitko ju ne može uspavati osim nje. A za to vrijeme, mame nisu ni svjesne da u kući imaju pravog stručnjaka za smirivanje mališana. Kada se radi o babyhandlingu mame su vrlo nježne i blage, a istina je da uznemirena beba želi i voli osjetiti energičnost i čvrst dodir roditelja. To joj ulijeva povjerenje i pruža osjećaj sigurnosti. Sjeti se samo kakav ti dojam ostavlja osoba koja ima čvrsti stisak. Zasigurno ti djeluje kao puna samopouzdanja i odaje dojam osobe koja zna što radi", objašnjava.

Briga o djeci nije samo majčin posao

"Tko čuva bebu? Vaš muž?" Vjerojatno je svaka mama čula ovu rečenicu kad je bila negdje sama bez bebe. Ali, tate ne 'čuvaju' djecu, tate su tate. Nitko neće pitati ženu čuva li svoju djecu jer znaju da je ona njihova mama i brine o njima. Zbog ovakvog odnosa prema očevima, organizacija National At-Home Dad Network je napravila majice na kojima je otisnut tekst: "Tate ne čuvaju djecu. To se zove roditeljstvo" i "Moj tata me ne čuva. To se zove roditeljstvo", a njihova akcija proširila se Internetom gdje ih svi očevi, ali i majke, podržavaju.

"Pomozite nam da raširimo poruku da tate ne mogu čuvati svoju vlastitu djecu. Ako se tata brine o djeci, to se zove roditeljstvo", poručuju iz organizacije. "Zadovoljni smo reakcijom na ove majice, a još više na poruku koju one nose. Riječi su važne, a smatramo da ako se prema očevima odnosi da oni samo 'čuvaju' svoju djecu, to samo potiče uvjerenje da su tate na drugom mjestu, i da je briga o djeci primarno majčin posao", rekao je Chris Routly, predsjednik organizacije.

Posjeti novi portal za mame i roditeljstvo Lupilu, gdje možeš pronaći uvijek korisne savjete stručnjaka i zanimljive informacije vezano za djecu

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.