Roditelji Sretna mama 18. studenoga 2022.

Zašto ti djeca ne bi trebala biti na prvom mjestu

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pet razloga zašto bi vam ljubavni partneri trebali biti na prvom mjestu, a ne djeca

Jedno istraživanje je pokazalo da 77% roditelja kaže da su sretniji i ispunjeniji otkad imaju djecu. Istodobno, prosječni roditelj nije bio na romantičnom spoju više od tri godine i ono što roditeljima najviše nedostaje iz života prije djece je to da provedu kvalitetno vrijeme sa svojim partnerom, prenosi BrightSide.

Jasno je da u većini brakova, nakon što djeca dođu, supružnici zaborave na sebe i jedni na druge, misleći da se svojoj djeci trebaju posvetiti u potpunosti. Međutim, prema psihologu i vodećem stručnjaku za roditeljstvo Johnu Rosemondu, ono čemu najviše trebate dati prioritet je brak ili partnerski odnos.  

Možda te zanima... Iza zatvorenih vrata: Ilustratorica savršeno opisuje život parova Roditelji

"Mnogi, ako ne i većina problema koje [roditelji] imaju sa svojom djecom... rezultat su tretiranja svoje djece kao da oni, njihov brak i njihova obitelj postoje zbog njihove djece", napisao je Rosemond. "Njihova djeca postoje zbog njih, a njihov brak i [njihova djeca] napreduju jer su stvorili stabilnu obitelj", dodao je. 

Rosemond, koji kaže da je odrastao u obitelji usmjerenoj na brak, za razliku od današnjih obitelji usmjerenih na djecu, samo je jedan od mnogih obiteljskih psihologa koji ohrabruju roditelje da ne zanemaruju svoju vezu nakon što dobiju djecu. I nije važno jesu li djeca mala ili su već tinejdžeri - "muž i žena bi trebali obraćati više pažnje jedno na drugo nego na svoju djecu", napisao je za The Hartford Courant.

Sretan dom svakako je značajan faktor, među mnogima, koji pomaže u odgoju zdrave djece. Evo još razloga zašto se morate usredotočiti na svoj brak. 

1. Učite svoju djecu da poštuju druge i sebe

Netko je jednom rekao: "Muškarac koji se prema svojoj ženi ponaša kao prema princezi dokaz je da je rođen i odrastao u naručju kraljice." Kad vaše dijete odraste u obitelji u kojoj se ljubav između partnera pokazuje na bezbroj načina, kao rezultat toga što im je brak na prvom mjestu, nauči se prema drugima odnositi s istim poštovanjem.

2. Uzor ste zdrave ljubavne veze

Umjesto da se osjećate krivima što ste ostavili djecu na čuvanju i uživali u lijepoj večeri za dvoje, u potpunosti iskoristite ovu priliku da svom djetetu objasnite da njegovoj mami i tati treba neko vrijeme samo za njih. Naučit će važnost zdrave ljubavne veze te će to pozitivno utjecati na njihovo ponašanje i odnose u budućnosti.

3. Bit ćete bolji roditelji

Kada odvojite vrijeme za vlastiti rast i uživanje, to vam pomaže da se osjećate smireno. Stoga, kad se vratite roditeljskim obavezama, imat ćete puno više energije i bit ćete onakav roditelj kakav želite biti.

4. Radite na rastu i razvoju vlastite ljubavne veze

Kada planirate i provodite vrijeme sa svojim partnerom, jasno pokazujete da vam je stalo do vašeg odnosa. Male stvari čine veliku razliku. Održavanje iskre među vama pomoći će vam da i dalje budete ljubavnici, a ne da postanete cimeri.

5. Vaša će djeca na kraju napustiti roditeljsko gnijezdo

Vaš je partner bio tu puno prije nego što su bila vaša djeca i bit će tu nakon što djeca napuste obiteljsko gnijezdo. Ako cijeli život provodite prioritizirajući svoju djecu i usput zaboravljate na svoje i partnerove potrebe, kad vaša djeca napuste gnijezdo, možda ćete se zapitati što se dogodilo. Vaša djeca postoje zbog vašeg braka, a ne obrnuto. 

Možda te zanima... Udaj se za muškarca koji će biti najbolji otac tvojoj djeci Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.